ua en ru

У МЕРТ розповіли про механізм роботи енергосервісних угод

У МЕРТ розповіли про механізм роботи енергосервісних угод Фото: Максим Нефьодов (facebook.com/max.nefyodov)

Тарифи для населення залишаються при цьому незмінними

Механізм енергосервісу допоможе економити до 700 млн куб газу на рік. Про це заявив заступник міністра економічного розвитку і торгівлі Максим Нефьодов, передає кореспондент РБК-Україна.

"Ми оцінюємо в бюджетній сфері потенціал енергосфери. Ми можемо економити до 700 млн куб газу на рік. Механізм енергосервісу введено. Тарифи для населення залишаються при цьому незмінними. Механізм укладення угод продовжується через електронну систему. Зараз цей механізм вже працює", - сказав він.

Крім того, Нефедов розповів про відкритість системи в частині перевірки всіх учасників.

"За формулою все зводиться до приведеної вартості. Проекти можуть бути різні технологічно, але це дає можливість учасникам ринку боротися за рахунок інтелектуальних та інженерних рішень. Все це розраховується автоматично. Тут будь-який зацікавлений може подивитися на формули і вирішити, наскільки це чесно. Після аукціону відбувається кваліфікація переможця. Для цього інформація і виводиться онлайн. Ми скептично ставимося до суб'єктивних чинників в системі електронних закупівель. Ми будували систему так, щоб вона була абсолютно автоматична", - додав він.

За даними порталу, енергосервісний договір (ЕСКО контракт) передбачає здійснення енергосервісною компанією проектів з підвищення енергоефективності (оновлення системи опалення, освітлення, утеплення будівель) за кредитні кошти інвестора, зменшення плати за енергоносії не менш, ніж на 20%, і погашення отриманої позики за рахунок економії витрат на енергоресурси

Зазначено, що два електронні майданчики вже реалізували в собі можливість оголошувати відкриті торги по закупівлі енергосервісу. На сьогодні оголошено 11 закупівель, всі вони відображені на порталі prozorro.gov.ua і доступні для моніторингу.

Нагадаємо, раніше Нефьодов заявив, що в Україні щороку близько сотні держпідприємств припиняють свою діяльність.