ua en ru

Merrill Lynch: ЄС готовий підписати асоціацію з Україною без вимог щодо Тимошенко

Європейський союз готовий відступити від вимог випустити екс-прем'єр-міністра Юлію Тимошенко при підписанні угоди про асоціацію з Україною. Про це йдеться в аналітичному огляді великого американського інвестиційного банку Bank of America Merrill Lynch.

"Говорячи про угоду про асоціацію з ЄС, головний посил, що уряд, як і раніше схильна до підписання угоди. Ми також прийшли до висновку, що ЄС готовий відступити від вимоги випустити Тимошенко в даний час, особливо враховуючи, що вона, швидше за все, оголосить готовність залишитися у в'язниці, якщо об'єднання буде досягнуто", - йдеться у ньому.

Беручи це під увагу, експерти банку переконані, що український уряд, заявивши про зупинення євроінтеграції, веде тактичні переговори з європейськими партнерами.

"Ми переконані, що рішення України припинити підготовчу роботу щодо угоди про асоціацію з ЄС більшою мірою тактика ведення переговорів, що заяву про закриття проекту по асоціації. Це підтверджує той факт, що одразу після рішення уряду, під час поїздки в Австрію, Президент Янукович заявив, що не бачить альтернативи реформам ЄС. Таким чином, ми як і раніше вважаємо, що сага щодо об'єднання з ЄС не буде закінчена в наступну п'ятницю з закриттям саміту "Східного партнерства", - вважають вони.

Нагадаємо, раніше уряд України прийняв розпорядження "Про призупинення процесу підготовки до підписання угоди про асоціацію з ЄС".

У документі сказано, що буде потрібно додатковий час для аналізу економічних наслідків такого кроку, а також створення ЗВТ з ЄС та його наслідків.

Документ також передбачає запропонувати РФ і ЄС створити тристоронню комісію для відпрацювання комплексу питань, спрямованих на відновлення втрачених обсягів виробництва і напрямків торговельно-економічних відносин.