ua en ru

Меркель закликала дати "новий старт" переговорам про вступ Туреччини в ЄС

Канцлер ФРН Ангела Меркель закликала дати "новий старт" переговорам про вступ Туреччини до Європейського союзу (ЄС). Про це вона заявила 23 лютого 2013 р., відзначивши при цьому, що скептично ставиться до приєднання Туреччини до ЄС, передає Reuters.

"Я думаю, що нас чекає довгий переговорний процес. І хоча особисто я налаштована скептично, я згодна з тим, що діалог потрібно продовжити. У нас немає сформованого ставлення до ідеї про членство Туреччини в ЄС. Останнім часом переговори майже перервалися, і я підтримую ідею надати їм новий старт і відкрити свіжу голову, щоб добитися прогресу", - підкреслила Меркель у своєму відеозверненні, яке вийшло в ефір за день до початку дводенного візиту канцлера Німеччини в Анкару.

Меркель виступає за "привілейоване партнерство" Туреччини і ЄС замість повноправного членства.

Нагадаємо, що формально переговори про вступ Туреччини до ЄС почалися в 2005 р. Проте незабаром вони перервалися через виниклі суперечності між Брюсселем та Анкарою з питань визнання незалежності Північного Кіпру і проблем з дотриманням прав людини.

Всього Євросоюз виставив Туреччині 35 умов, при дотриманні яких Брюссель готовий включити Туреччину до складу ЄС. До справжнього моменту Туреччина виконала лише 13 положень.

Читайте також: МЗС Грузії сумнівається у швидкому вступі країни в НАТО і Євросоюз