ua en ru

Меркель підтримала рішення наділити ESM правом безпосередньо фінансувати банки

Канцлер ФРН Ангела Меркель виступила з підтримкою досягнутої за підсумками першого дня саміту Євросоюзу (ЄС) в Брюсселі угоди про надання фінансової допомоги країнам - боржникам зони євро за рахунок наділення ESM правом безпосередньо фінансувати банки цих країн, передає BBC.

Також Меркель назвала компромісним рішення запровадити єдиний наглядовий орган, який буде здійснювати контроль за банківською системою валютного блоку, оскільки створення подібної організації дасть платникам податків гарантію збереження їх грошей, використовуваних стабілізаційними фондами ЄС.

За підсумками першого дня саміту європейські лідери прийшли до єдиної думки, що єдиний існуючий в ЄС стабфонд - Європейський фонд фінансової стабільності (EFSF) - надаватиме фінансову допомогу країнам-боржникам до тих пір, поки не буде ратифікований покликаний замінити його Європейський стабілізаційний механізм (ESM), причому ESM, який почне функціонувати в липні 2012 р., зможе рекапіталізувати банки напряму. Крім того, стабфонди будуть наділені повноваженнями викуповувати боргові зобов'язання Іспанії та Італії з метою знизити вартість запозичень цих країн і уникнути повторення грецького сценарію.

Колега Меркель по правлячій партії Німеччини - Християнсько-демократичному союзу - Норберт Бартл заявив, що рішення дозволити ESM фінансувати банки безпосередньо стане новим важливим інструментом фінансової допомоги, що має додатково підштовхнути німецький парламент ратифікувати ESM. Причому ратифікація повинна відбутися незабаром, оскільки лідери ЄС домовилися втілити в життя запропоновані на саміті заходи до 9 липня поточного року.

Варто зазначити, що голова Європейської ради Херман ван Ромпей назвав проривом прийняте на саміті рішення дозволити стабілізаційним механізмам єврозони виділяти кошти банкам напряму.