ua en ru

Меркель: Іспанія та Італія мають вжити додаткових заходів для скорочення держборгу

Ресурсів Європейського фонду фінансової стабільності (EFSF) не вистачить, щоб стримати поширення європейського бюджетно-боргової кризи, якщо коефіцієнт "борг/ВВП" (відношення боргу до ВВП) Іспанії залишиться на такому високому рівні, на якому він знаходиться зараз. Таку думку висловила канцлер ФРН Ангела Меркель під час свого виступу перед членами молодіжного крила Християнсько-демократичного союзу, передає Reuters.
В ході свого виступу німецький лідер також закликала Іспанію подвоїти зусилля по скороченню рівня державної заборгованості. "Влада Іспанії вже багато чого зробила, проте їй, як видно, доведеться зробити ще більше, щоб відновити довіру ринків", - зазначила вона.
При цьому Меркель висловилася за збереження єврозони в її нинішніх межах, однак в черговий раз відкинула ідею випуску облігацій валютного блоку.
"Нам необхідно збільшити обсяг стабфонду і застосувати запропонований Девідом Кемероном (прем'єр-міністром Великобританії) метод "базуки", щоб захистити єдину європейську валюту", - підкреслила канцлер, уточнивши, що відповідні заходи вплинуть, якщо всі проблемні країни будуть скоординовано скорочувати обсяг своїх боргів.
"Якщо вони не зможуть збалансувати свої бюджети, якщо дефіцит їх бюджетів залишиться на рівні 120% від ВВП, як, наприклад, у Італії, тоді ступінь ефективності механізмів підтримки абсолютно неважливий, з його допомогою відновити довіру ринків до економіки вже не вдасться", - констатувала Меркель.
Кемерон використовує слово базука в тому ж значенні, що і колишній міністр фінансів США Генрі Полсон, який розумів під ним сильні заяви, які покликані заспокоїти інвесторів.