ua en ru

Меркель ініціює посилення "східного флангу НАТО" через ситуацію в Україні

Меркель ініціює посилення "східного флангу НАТО" через ситуацію в Україні Фото: Ангела Меркель закликала посилити НАТО на Сході

Канцлер ФРН звернулася з таким закликом до генсека альянсу Єнса Столтенберга

Канцлер Німеччини Ангела Меркель закликала керівництво НАТО посилити "східний фланг НАТО" через анексію Криму Росією та бойові дії на українському Донбасі. Про це вона заявила 18 лютого на Мюнхенській конференції з питань безпеки, передає ВВС.

"Чому ситуація в Україні викликає стільки занепокоєнь? Тому що там був порушений важливий принцип, якого притримувалися з часів Другої світової війни - принцип територіальної цілісності", - констатувала канцлер.

У зв’язку з цим вона звернулася до генсека організації Єнса Столтенберга, який також перебуває у залі конференції: "Тому я закликаю посилити східний фланг НАТО".

При цьому Меркель уточнила, що таке посилення слід здійснити у рамках п'ятої статті уставу НАТО (напад на одного з членів Північноатлантичного альянсу розглядається як напад на весь Альянс).

Водночас німецький канцлер висловила необхідність нормалізації відносин Євросоюзу з Росією там, де це можливо.

Нагадаємо, раніше генсек альянсу Столтенберг повідомив, що НАТО розширить військово-морську присутність у регіоні Чорного Моря.