ua en ru

Меркель і Янукович планують провести зустріч у Вільнюсі

Канцлер Німеччини Ангела Меркель і Президент України Віктор Янукович планують провести зустріч під час саміту "Східного партнерства" у Вільнюсі 28-29 листопада 2013 р. Про це повідомляє Deutsche Welle з посиланням на дані інформаційної агенції dpa.

Канцлер Німеччини Ангела Меркель і Президент України Віктор Янукович планують провести зустріч під час саміту "Східного партнерства" у Вільнюсі 28-29 листопада 2013 р. Про це повідомляє Deutsche Welle з посиланням на дані інформаційної агенції dpa.

Канцлер Німеччини зазначає, що хоче тримати двері до асоціації з ЄС для України відкритими.

"Ми надали Україні запрошення у рамках "Східного партнерства". Запрошуватимемо і надалі", - заявила Меркель у середу, 27 листопада, в Берліні, коментуючи рішення керівництва України заморозити підписання угоди про асоціацію з ЄС на прийдешньому саміті.

З огляду на рішення Києва, Меркель вказала на "структурні проблеми" у відносинах з Росією, подолати які спробує, вочевидь, вже наступний уряд Німеччини.

"Наближення до Європи досі завжди сприймалося як відмежування від Росії", - наводить слова канцлера dpa. На її думку, слід припинити мислити категоріями "або ви з нами - або проти нас". "Холодна війна закінчилася. Країни мають ухвалювати свої рішення добровільно", - зазначила Меркель.

При цьому вона запевнила, що Німеччина має великий інтерес до Росії як до стратегічного партнера. "Ми повинні зараз подолати останні пережитки холодної війни", - сказала Меркель, вказавши на готовність посередничати у конфлікті Москви і Києва, зазначає інформагенція afp.

Зазначимо, що сьогодні вранці на сайті Адміністрації Президента США з'явилася петиція з вимогою накласти санкції проти Президента і Кабінету міністрів України за рішення зупинити процес євроінтеграції. Автори документу заявили, що не готові змиритися з тим, що Янукович і його уряд відмовив українцям у праві зблизитися з західною цивілізацією".

Нагадаємо, що сьогодні вже повідомлялося про те, що Янукович ще не вирішив, чи буде балотуватися у Президенти в 2015 р.

21 листопада Кабінет міністрів України припинив процес укладення угоди про асоціацію з ЄС. Влада пояснила, що хотіла б отримати чіткі гарантії на можливі фінансові втрати і оголосили про намір відновити активний діалог з Росією та іншими країнами СНД. Побачивши в ухваленому рішенні руку Москви, керівники ЄС звинуватили владу Росії в тиску на сусіда і отримали у відповідь звинувачення від Президента РФ Володимира Путіна.

Напередодні прем'єр Микола Азаров визнав, що російська сторона хоч і не висувала прямого ультиматуму, проте вплинула на вирішення про припинення процесу євроінтеграції.