ua en ru

Меркель і Саркозі підтвердили прихильність рішенням саміту ЄС щодо Греції

Канцлер ФРН Ангела Меркель і Президент Франції Ніколя Саркозі провели телефонну розмову, в ході якої висловили відданість рішенням останнього саміту Євросоюзу (ЄС), на якому була ухвалена нова програма допомоги перебуваючій на межі дефолту Греції, передає Reuters з посиланням на представника німецького лідера Штефана Зайберта.
Приводом до екстрених консультацій стало винесення прем'єр-міністром Греції Георгіосом Папандреу на референдум нового плану допомоги республіці. Аналітики вже попереджають, що відмова підтримати узгоджений антикризовий план може призвести країну до банкрутства, що загрожує цілісності зони євро.
У ході бесіди обидва лідери висловили намір обговорити з керівництвом Греції, її кредиторами, а також владою інших країн Європи останню ініціативу Афін на полях майбутнього саміту "великої двадцятки" (G20) у французьких Каннах.
За словами Зайберта, обидва лідери "домовилися забезпечити повне та оперативне виконання прийнятих на останньому саміті рішень, яке в даний час необхідно як ніколи".
"Влада Німеччини і Франції переконана, що реалізація досягнутих домовленостей дозволить економіці Греції повернутися до стійкого зростання", - відзначив представник Меркель.
Раніше сьогодні в міжнародному рейтинговому агентстві Fitch Ratings заявили, що рішення грецьких властей провести всенародний референдум істотно ускладнює ситуацію і збільшує ризики для всієї єврозони.
Агентство нагадало, що нездатність європейських лідерів оприлюднити виразну програму виходу з боргової кризи стала причиною погіршення обстановки в регіоні. Відсутність фінансової стабільності сприяє наростанню тиску на рейтинги інших держав єврозони, вважають аналітики.