ua en ru

Мер Сєвєродонецька просить Кабмін захистити українські підприємства від російського демпінгу

Мер Сєвєродонецька просить Кабмін захистити українські підприємства від російського демпінгу Фото: Сєвєродонецький "Азот"

12 вересня міський голова Сєвєродонецька Валентин Казаков направив на ім'я першого віце-прем'єр-міністра України Степана Кубіва офіційний лист з проханням ввести мита на російські добрива, оскільки під загрозою опинилася робота ключового платника податків міста – Сєверодонецького "Азоту". Про це сказано в офіційному прес-релізі, розміщеному на сайті Сєвєродонецької міської ради.

"Просимо Вас захистити українських виробників мінеральних добрив від дешевого російського імпорту шляхом введення спеціальних загороджувальних мит на російську продукцію", – сказано в офіційному зверненні. На думку Казакова, тільки через введення спеціальних мит можна досягти чесної конкуренції українських підприємств з російськими за українського споживача.

У листі також повідомляється, що в разі неприйняття спеціальною комісією Мінекономіки протекціоністських заходів, Сєвєродонецьк ризикує втратити найбільшого роботодавця, а бюджет міста недоотримає близько 30% надходжень.

За словами Казакова, від рішення Міжвідомчої комісії з міжнародної торгівлі (МКМТ) буде залежати доля більшості жителів Сєвєродонецька.

"Якщо МЕРТ не введе загороджувальні мита на російські добрива, дуже ймовірно, що ключове для нашого міста підприємство просто зупиниться, а всі його співробітники – 6,5 тис. людей можуть залишитися без роботи. "Сєверодонецький "Азот" залишається одним із небагатьох працюючих підприємств міста. Втрата цим підприємством українського ринку збуту через недостатній захист з боку держави може призвести до того, що повноцінний запуск містоутворюючого підприємства так і не відбудеться", – йдеться в листі.

Крім того, Казаков повідомляє Мінекономіки, що від роботи Сєверодонецького "Азоту" повністю залежить функціонування всієї міської системи водопостачання та водозабезпечення.

Градоначальник Сєвєродонецька просить Степана Кубіва взяти питання введення мит під особистий контроль і сприяти запровадженню ефективних антидемпінгових заходів.

"Тільки таким чином нам вдасться уберегти Сєвєродонецьк від економічного занепаду, зростання безробіття та соціальної напруги", – резюмує Казаков.

Раніше, 9 вересня цього року з схожим за змістом відкритим листом до Кабміну звернувся і міський голова Черкас Анатолій Бондаренко.

До 25 вересня 2016 року МКМТ повинна прийняти рішення про запровадження (невведении мит) на російські добрива – КАС, карбамід. Торгова війна між російськими і українськими виробниками добрив почалася два роки тому. У 2014 році МКМТ ввела антидемпінгові мита на аміачну селітру, вироблену в РФ. Але, на думку експертів, це дало лише короткостроковий ефект, оскільки замість селітри імпортери з РФ почали завозити інші азотовмісні добрива – карбамід і КАС.

Раніше експерт Іван Драганов розбирався в деталях торгової війни українських і російських хіміків і прийшов до висновку про те, що якщо мита на російські добрива введені не будуть, то в руках РФ опиниться продовольча безпека України.

Зазначимо, Сєверодонецький "Азот" входить в холдинг Ostchem (об'єднує підприємства азотної хімії Group DF Дмитра Фірташа).

Холдинг Ostchem і Group DF неодноразово виступали за введення мит на російські карбамід і карбамідно-аміачну суміш (КАС) з метою запобігання зупинці українських хімічних підприємств.

"Ми впевнені, якщо загороджувальні мита не будуть введені, за це буде заплачена занадто висока ціна: зупинка шести українських хімічних заводів, 100 тисяч звільнених українців, яких повинен буде взяти на баланс Фонд соцстраху по безробіттю", - підкреслював директора з комунікацій Group DF Олег Арестархов.