ua en ru

Мер Бучі Федорук: Реформа децентралізації фактично заморожена

Мер Бучі Федорук: Реформа децентралізації фактично заморожена

Станом на сьогоднішній день реформа децентралізації фактично припинена. Про це розповів мер Бучі (Київська область) Анатолій Федорук, відповідаючи на питання журналіста.

"Про реформу в Україні згадують лише напередодні виборів або коли в країні дійсно погано. В цьому році співпали обидва фактори. Взялися реформувати як завжди, роблячи поспішно одне, але не враховуючи інші аспекти, пов'язані з реалізацією закону", - заявив Федорук.

Мер зазначив, що є закон про добровільне об'єднання громад. І в той же час Кабмін із запізненням майже на два місяці приймає свою концепцію об'єднання. Таким чином, за словами політика, вийшов неузгоджений сценарій. І для деяких регіонів це колапс.

"Процес об'єднання як ніби на останній стадії, ось-ось треба його виносити на затвердження обласної ради, і одночасно методика Кабміну свідчить про інше. На його думку, деякі населені пункти економічно і соціально тяжіють до іншого регіону", - прокоментував Федорук.

Як стверджує мер, головна причина гальмування реформи децентралізації пов'язана з тим, що недостатньо враховувалася думка регіонів.

Федорук вважає, що набагато складніше буде продовжувати реформу після виборів, коли сформується нова якість глав регіонів і депутатів.

"Можливо, через 2-3 роки ми повернемося до розуміння, що треба проводити об'єднання", - заявив Федорук.

Мер Бучі впевнений, що важливою складовою реформи децентралізації повинна бути чітка і зрозуміла система відповідальності з організації міського устрою.

"Потрібно чітко розуміти, хто і за що відповідає - це сьогодні найголовніше", - переконаний Федорук.

Також мер Бучі зазначив, що в майбутніх планах міста - стати адміністративним центром громади, в яку будуть входити Гаврилівка, Луб'янка, Синяк, Зарниця, Ворзель і Мироцьке.