ua en ru

Менше половини українців вважають, що вибори в Раду змінять ситуацію в країні на краще, - опитування

Тільки кожен п'ятий українець (19,2%) вважає, що дострокові парламентські вибори можуть поліпшити ситуацію в країні. Про це свідчать результати соціологічного опитування, проведеного компанією Ю.С.С. (USS Research) з метою з'ясувати ставлення громадян України до майбутніх парламентських виборів та електоральні симпатії виборців.

Специфіка даного опитування полягала в тому, що за окремою програмою опитувалися люди, що вимушено переселилися із зони бойових дій в інші регіони.

Майже половина опитаних (42,4%) вірить у те, що вибори у Верховну Раду, які відбудуться в кінці жовтня, позитивно вплинуть на загальну ситуацію в Україні. Не змогли відповісти на це питання 38,4%.

Відповідаючи на питання про доцільність проведення антитерористичної операції (АТО) на Сході, 35,4% опитаних заявили, що підтримують проведення бойових дій в східних регіонах. У свою чергу, більшість (58,2%) вважає, що проведення АТО є недоцільним і виступають за мирне врегулювання ситуації.

Згідно з результатами дослідження, якби президентські вибори відбулися в найближчу неділю, кандидатуру чинного Президента України Петра Порошенка підтримали б 27,8% з тих, хто прийшов на виборчі дільниці.

Другу позицію займає лідер Радикальної партії Олег Ляшко. За нього готові віддати свої голоси 17% виборців, на третьому місці - Юлія Тимошенко, за неї готові проголосувати 13,2% українців.

Далі симпатії українців розподілилися наступним чином:

- Ахметов Рінат Леонідович - 9,2%
- Кличко Віталій Володимирович - 5,1%
- Тігіпко Сергій Леонідович - 4,1%
- Симоненко Петро Олексійович - 3,0%
- Коломойський Ігор Валерійович - 2,3%
- Тягнибок Олег Ярославович - 2,2%
- Гриценко Анатолій Степанович - 1,1%
- Ярош Дмитро Анатолійович - 0,8%
- Богомолець Ольга Вадимівна - 0,7%
- інший кандидат - 2,1%
- не визначився - 11,4%

Якби вибори у Верховну Раду відбулися найближчим часом більшість виборців, 24,2% з тих, хто прийшов на виборчі дільниці, проголосували б за Блок Петра Порошенка (Ю. Луценко).

На другому місці розташувалася Радикальна партія Олега Ляшка. За неї висловили готовність проголосувати 18,4% виборців.
За "Батьківщину" Юлії Тимошенко готові віддати свої голоси 14,2% опитаних.

Також прохідний бар'єр (5%) до парламенту долають: "Фронт змін" (А. Яценюк) - 6,0%, Партія регіонів (Б. Колесников) - 5,8%, "Удар" (В. Кличко) - 5,1%, Комуністична партія України (П. Симоненко) - 5,1%.

"Громадянська платформа " (А. Гриценко), згідно з опитуванням, не набирає необхідної кількості голосів для подолання прохідного бар'єру. Дану партію готові підтримати 4,4% виборців. Партію "Сильна Україна" (С. Тігіпка готові підтримати 4,2% опитаних, ВО "Свобода" (О. Тягнибок) - 4,2%, "Правий сектор" (Д. Ярош) - 0,9%, "Коло народної довіри" (О. Богомолець) - 0,7%, Партію розвитку України (Ю. Мірошниченко) - 2,2%

У разі об'єднання політичних сил і створення спільних команд на вибори, 27,8% опитаних готові віддати свої голоси за президентське об'єднання (Блок Петра Порошенка + "Батьківщина" + "Фронт змін").

Радикальне об'єднання (Радикальна партія + ВО "Свобода" + "Правий сектор") готові підтримати 18,9% виборців.

Об'єднання навколо Юлії Тимошенко ("Батьківщина" + "Коло народної довіри" + "Громадянська платформа") - 16,7%, опозиційне об'єднання (Партія регіонів + "Сильна Україна" + Партія розбудови України) - 11,6%, ліве об'єднання (Комуністична партія України + соціалісти) - 6,1%

Опитування проводилося 26 серпня - 1 вересня 2014 року в усіх областях України (за винятком Автономної Республіки Крим та Луганській області; у Донецькій області проведення опитування обмежилося північними районами, вільними від бойових дій). Кількість респондентів становила 1820 осіб у віці від 18 років, демографічні параметри - згідно з вибіркою. Відмова від відповідей по анкеті склав 46% Похибка дослідження становить не більше 2,6%.