ua en ru

Менше половини клієнтів "Миколаївгазу" вчасно сплачують за доставку

Менше половини клієнтів "Миколаївгазу" вчасно сплачують за доставку Газовий вентиль (104.ua)

Майже 160 тисяч споживачів газу Миколаївської області своєчасно оплачують за послугу з розподілу газу. У порівнянні з минулим роком кількість боржників збільшилася на 6,5%.

Про це повідомляє прес-служба АТ "Миколаївгаз".

Натомість близько 190 тисяч споживачів ще мають борги перед компанією. Станом на початок вересня загальна сума боргу побутових споживачів склала 37,2 млн гривень.

"Плата за розподіл газу – це гарантія безаварійного та безперебійного газопостачання. Адже за кошти, сплачені споживачами за доставку газу, фінансується діяльність аварійно-диспетчерської служби, яка щоденно 24 години на добу 7 днів на тиждень ліквідовує витоки газу, а також ремонт газопроводів, обслуговування газорегуляторних та шафових регуляторних пунктів, які знижують і підтримують необхідний тиск в мережах. Від постійного виконання цих робіт залежить наявність газу у помешканнях споживачів. Для цього необхідно щоденно заправляти спецтранспорт, закуповувати необхідні матеріали, платити зарплату працівникам, сплачувати податки", - йдеться у повідомленні.

АТ "Миколаївгаз" звертає увагу, що у разі накопичення боргів побутовими споживачами за доставку природного газу, компанія буде вимушена припинити газорозподіл таким споживачам. Адже з 20 серпня 2021 року, відповідно до Закону України №1657-IX, знято мораторій на відключення споживачів від комунальних послуг, що мають заборгованість. Заборона на відключення діятиме тільки в регіонах, де встановлено "червоний" рівень епідеміологічної небезпеки. Для відновлення подачі газу споживачу буде необхідно, окрім суми боргу, оплатити ще й за послугу припинення-відновлення газопостачання.

Тож, аби уникнути припинення газорозподілу та додаткових витрат, АТ "Миколаївгаз" закликає своїх клієнтів вчасно розраховуватися за надані послуги - щомісяця до 20 числа.

Також у компанії відмічають, що цього року значно скоротилася кількість споживачів, які жодного разу не платили за розподіл. Якщо на початку року їх було 23 тисячі, то станом на 1 вересня 2021 року стало 12,5 тисяч.

"Якщо нашим клієнтам складно погасити борг за розподіл газу одразу, рекомендуємо їм укласти договір реструктуризації. Строк залежитиме від суми заборгованості та рівня сукупного доходу. І ми дякуємо тим споживачам, які сплачують за послугу вчасно", - говорить комерційний директор АТ "Миколаївгаз" Віталій Нестеренко.