ua en ru

У меморандумі з МВФ визначено передумови послаблення обмежень на валютному ринку

У меморандумі з МВФ визначено передумови послаблення обмежень на валютному ринку Фото: НБУ

Покращення фінансової ситуації дозволить НБУ поступово скасовувати існуючі адміністративні обмеження

У меморандумі з Міжнародним валютним фондом (МВФ) визначено передумови послаблення обмежень на валютному ринку. Про це йдеться в "Меморандумі з МВФ щодо політики у фінансовому секторі", опублікованому на сайті Національного банку України.

"Визначені основні передумови подальшого послаблення тимчасових адміністративних обмежень на валютному ринку, а саме: успішне проведення державою операції з реструктуризації боргу; завершення програми капіталізації банків згідно діагностики за 2014 рік; досягнення встановлених в спеціально розробленій дорожній карті, більш жорстких, (порівняно із критеріями програми EFF) цільових показників міжнародних резервів; повне задоволення валютних потреб НАК "Нафтогаз України" на ринкових засадах", - йдеться у документі.

Зазначається, що ув'язка послаблення адміністративних обмежень із наведеними чинниками сприятиме уникненню тиску на обмінний курс в процесі валютної лібералізації.

Окрім цього, повідомляється, що покращення фінансової ситуації дозволить Національному банку України відповідно до розробленого спільно з МВФ плану поступово скасовувати існуючі адміністративні обмеження.

"Щодо підготовки до скасування адміністративних заходів. Тимчасові адміністративні обмеження, запроваджені НБУ, мали позитивний вплив на стабілізацію ситуації на валютному ринку та дозволили знизити тиск на платіжний баланс. Стійкість намірів України щодо подальшого проведення економічних реформ отримала високу оцінку з боку міжнародної спільноти, фінансова підтримка з боку якої сприятиме подальшому поліпшенню платіжного балансу, відновленню фінансової стабільності, довіри вкладників банків та інвесторів. Покращення фінансової ситуації дозволить НБУ відповідно до розробленого спільно з МВФ плану поступово скасовувати існуючі обмеження", - зазначається у меморандумі.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що у меморандумі з МВФ закріплена спрямованість на посилення гнучкості курсу гривні.