ua en ru

Меморандум про реструктуризацію валютних кредитів набув чинності, - НБУ

Меморандум про реструктуризацію валютних кредитів набув чинності, - НБУ Фото: Національний банк України

Меморандум був запропонований банками, що мають найбільший портфель кредитів фізосіб

Меморандум щодо врегулювання питання реструктуризації споживчих кредитів в іноземній валюті набув чинності. Про це йдеться в повідомленні прес-служби Національного банку України (НБУ).

Як повідомляється, меморандум був запропонований банками, які мають найбільший портфель кредитів фізичних осіб в іноземній валюті, та передбачає реструктуризацію споживчих кредитів в іноземній валюті, отриманих під заставу нерухомості, залишок основної частини яких не перевищує 2,5 млн грн за офіційним курсом гривні до іноземної валюти, встановленим Нацбанком на 1 січня 2015 року.

"Найважливішим підґрунтям практичної реалізації положень Меморандуму стало підписання 5 травня 2015 року Президентом України Закону України "Про внесення змін до Податкового кодексу України (щодо реструктуризацію кредитних зобов'язань з іноземної валюти в гривню)", - підкреслили в НБУ.

Як зазначається, інша вимога щодо набрання чинності меморандуму також виконано.

"Зокрема, в окремі нормативно-правові акти Національного банку України внесено зміни щодо незастосування санкцій до банків внаслідок порушення нормативів у результаті проведення реструктуризації валютних кредитів і/або прощення (анулювання) частини боргу, а також щодо подальшої класифікації цих кредитів, їх обліку і т. п.", - уточнили в прес-службі регулятора.

Разом з тим, на думку співголови Громадської ради Станіслава Аржевітіна, вимога про скасування мораторію на звернення стягнення на майно, яке є забезпеченням за кредитами фізичних осіб, є недоцільним, адже може викликати напруження в суспільстві.

"Меморандум про реструктуризацію валютних кредитів став компромісним рішенням проблеми валютних кредитів - без втрат для вкладників та без бюджетних грошей - за домовленістю всіх зацікавлених сторін", - зазначила співголова Громадської ради Ярослава Авраменко.

За її словами, саме меморандум може вирішити питання реструктуризації споживчих кредитів в іноземній валюті, адже згідно з підпунктом "З" пункту 19 меморандуму Україна-МВФ про економічну та фінансову політику переговорний процес між позичальниками і банками щодо реструктуризації валютних іпотечних кредитів має бути добровільним.

"Держава і НБУ не повинні втручатися у двосторонні переговори між позичальниками і банками. Якщо буде прийнятий закон, який вимагає примусової конвертації валютних іпотечних кредитів в гривневі, Президент накладе вето на закон", - зазначено у меморандумі.

Нагадаємо, раніше в НБУ виступили проти законодавчого вирішення проблем валютних позичальників.