ua en ru

Меморандум між "Нафтогазом" і "Туркменгазом" передбачає поновлення поставок газу в Україну, - Ставицький

Меморандум про взаєморозумiння мiж "Нафтогазом України" і "Туркменгазом" передбачає вiдновлення постачання газу в Україну і країни Європи, а також розвiдку родовищ на територiї Туркменистану. Про це в Ашгабаті заявив мiнiстр енергетики і вугiльної промисловостi України Едуард Ставицький, повідомляє радіо "Свобода".

Щодо того, яким чином може бути вiдновлене постачання, з урахуванням росiйського чинника, мiнiстр зауважив, що вiдповiдь буде надана пiсля вивчення цього питання фахiвцями.

На запитання, яким газопроводом може бути вiдновлене постачання туркменського газу, Ставицький зазначив: "У нас є газопровiд, який йде пiвнiчною частиною Туркменистану і через Росiю. Ми це питання обговорили. Ми спершу домовимося з нашими колегами з Туркменистану, а потiм домовлятимемося далi", - сказав міністр.

Говорячи про термiни реалiзацiї досягнутих домовленостей, Ставицький зазначив, що найближчим часом сторони обмiняються вiзитами, "i буде вироблено стратегiю з розвитку цих напрямів".

Вiн також зауважив, що питання щодо обсягiв постачання газу вирiшуватиметься пiзнiше.

Крiм того, Ставицький зауважив, що Україна братиме участь у вiдкритих тендерах iз розвiдки родовищ на територiї Туркменистану.

За словами мiнiстра, участь України в розвiдцi родовищ сприятиме збiльшенню рiвня обсягу товарообiгу мiж двома країнами.

Нагадаємо, після переговорів зі своїм туркменським колегою Ґурбанґули Бердимухамедовим в Ашгабаті український Президент Віктор Янукович заявив, що Україна зацікавлена у відновленні постачань газу з Туркменистану.

Читайте також: "Нафтогаз" і "Туркменгаз" підписали меморандум про взаєморозуміння (фото, відео)