ua en ru

Мельник може попросити владу США надати йому статус біженця, - джерело

Колишній ректор Національного університету державної податкової служби Петро Мельник, який за даними Генеральної прокуратури України (ГПУ), зараз знаходиться в США, може попросити владу США надати йому статус біженця. Про це пише "Комерсант-Україна" з посиланням на анонімні джерела у ГПУ.

Як повідомила вчора на брифінгу глава прес-служби ГПУ Маргарита Велькова, у своєму запиті Генпрокуратура України просить США надати інформацію про те, як, коли, яким чином і на яких підставах Мельник перетнув кордон США.

Крім того, Генпрокуратура збирається з'ясувати питання правового статусу перебування Мельника в США. За інформацією ГПУ, не виключено, що буде зроблений і допит родичів Мельника, які проживають в цій країні (колишня дружина і дочка від першого шлюбу). Слід зазначити, що Україна не має договору про екстрадицію до США. У Генпрокуратурі пояснили, що мають намір діяти на підставі положень договору від 1998 року між Україною та США про взаємну правову допомогу у кримінальних справах. Надалі ГПУ планує направити американським властям клопотання про екстрадицію Петра Мельника. Як раніше повідомляло видання, в разі відсутності між країнами договору про екстрадицію правова допомога може бути надана на умовах взаємності.

У МВС офіційно не коментують питання, пов'язані з розшуком Мельника. "Все, що було необхідно, ми вже сказали, поки іншої інформації немає", - заявив виданню начальник управління зв'язків з громадськістю МВС Сергій Бурлаков.

Співрозмовники видання в МВС не виключають можливості більш простого вирішення питання з екстрадицією ректора.

"Його віза може бути анульована, отже, підстав для перебування Петра Мельника в США вже не буде,- повідомив співрозмовник у МВС.- В такому випадку американці його просто депортують, наприклад, у країну, з якої він приїхав в США, а з тією країною вже буде простіше вирішити питання".

Втім, у відомстві вважають, що справа може серйозно затягнутися: "Якщо Петро Мельник зважився на втечу, то він докладе величезні зусилля, щоб уникнути екстрадиції в Україну. Можливо, він навіть попросить американські влади надати йому статус біженця".

Нагадаємо, як повідомили в ГПУ у відповідь на депутатський запит, Петро Мельник знаходиться в США. Як відомо, Мельник був затриманий в Україні 27 липня при отриманні хабара і в якості запобіжного заходу поміщений під домашній арешт. Однак у ніч на 9 серпня він зняв електронний браслет, що відстежує його переміщення, і зник. Лише 12 серпня Печерський районний суд Києва дозволив затримати Петра Мельника для зміни йому запобіжного заходу, і тільки 14 серпня ректор був оголошений в міжнародний розшук. Про те, що він втік в США, стало відомо 9 вересня.