ua en ru

У Мексиці заарештували наркобарона-мільярдера, який втік з в'язниці

У Мексиці заарештували наркобарона-мільярдера, який втік з в'язниці Фото: Хоакін Гусман

Хоакін Гусман був заарештований

Правоохоронні органи заарештували наркобарона Хоакіна "Ель Чапо" Гусмана, який втік з в'язниці в липні 2015 року. Про це у своєму Twitter повідомив президент країни Енріке Пенья Ньєто.

"Місія виконана: ми взяли його. Я хочу повідомити мексиканцям, що Хоакін Гусман був заарештований", - написав Ньєто.

Глава могутнього картелю Сіналоа Хоакін Гусман Лоэра, відомий як "Ель Чапо" Гусман, втік з особливо охороняється в'язниці на околиці Мехіко ввечері 11 липня. Він пішов у тюремний душ, після цього його ніхто більше не бачив. Пізніше уряд Мексики опублікувало відео втечі, на якому видно, як Гусман ходить по своїй камері, кілька разів ховається за перегородкою душа, а потім зникає з виду. Перегородка душа частково закрила огляд для камери. За нею був виявлений тунель довжиною в милю, за яким і втік Гусман.

До лютого 2014 року Мін'юст США розцінював "Ель Чапо" як самого могутнього наркобарона в світі. Його стан оцінювався в 1 млрд дол, з 2009 року він незмінно входив в список 60 наймогутніших людей планети за версією журналу Forbes. Вважається, що саме Гусман контролює більшу частину поставок наркотиків в США. Крім того, він налагодив постачання сировини для виробництва синтетичних наркотиків з Південно-Східної Азії та Китаю.

Зазначимо, Гусмана заарештовували двічі. У 1993 році його затримали влада Гватемали. Мексиканський суд засудив наркобарона до 20 років ув'язнення, але в 2001 році він втік з в'язниці, підкупивши всю охорону. В лютому 2014 року його знову заарештували - на цей раз в готелі на березі Тихого океану. Гусмана помістили у в'язницю з особливою охороною. Вважалося, що втекти з неї практично неможливо.

Нагадаємо, в найстрашніший список Forbes потрапили троє росіян. "Ель Чапо" Гусман вважався найбільш розшукуваним злочинцем Мексики, а в США за інформацію про нього була призначена нагорода в 5 млн дол.