ua en ru

Механізм визначення індикаторів для плаваючих ставок у нацвалюті потребує вдосконалення, - УКБС

Механізм визначення ринкових індикаторів для плаваючих ставок у національній валюті потребує вдосконалення. Про це говориться в зверненні асоціації "Український Кредитно-Банківський Союз" (УКБС) до НБУ.

Експерти вважають, що таким чином запроваджені вимоги до індексів відповідно до цивільного законодавства України (ст. 1056 Цивільного кодексу (ЦК) України) будуть адаптовані до умов фінансового ринку.

"Найбільш адаптованим до вимог ЦК є розроблений за методикою НБУ "Український індекс ставок за депозитами фізичних осіб" (UIRD), який грунтується на даних провідних банків України щодо залучених депозитів фізосіб, що дозволяє визначати ринкову вартість кредитних ресурсів на українському фінринку", - йдеться в зверненні.

Разом з тим, узагальнивши існуючі проблеми практичного використання UIRD, УКБС запропонував заходи для об'єктивного визначення даним індексом ринкової вартості кредитних ресурсів. "UIRD формують 20 найбільших банків, відібраних за обсягом депозитного портфеля (при цьому частка перший трьох банків складає 40% від всього портфеля строкових депозитів фізичних осіб банків України). Однак слід врахувати, що ці банки сформували свій депозитний портфель у минулому періоді за ставками, які значно відрізнялися від ставки, що надається до розрахунку на поточну дату. До того ж зазначений індекс не враховує значні коливання питомої ваги депозитної бази у ресурсах перших 20-ти банків, що може впливати на процентну політику банку стосовно депозитів. Таким чином, існують ризики щодо об'єктивного відображення індексом ринкової вартості кредитних ресурсів, які пов'язані з виключенням вартості залучених грошових коштів юридичних осіб при визначенні індексу та відсутністю контролю з боку НБУ за якістю введених для розрахунку процентних ставок", - вважають аналітики асоціації.

Для вдосконалення механізму розрахунку UIRD при визначенні змінної процентної ставки експерти рекомендують враховувати обсяги залучених депозитних коштів. На їхню думку, це буде найбільш об'єктивно відображати ринкову ситуацію при прийнятті процентних ставок за строковими депозитами до розрахунку індексу, але, в той же час, задекларовані ставки, за якими не відбувається залучення в найбільших обсягах, не братимуть участь у зазначеному розрахунку.

"УКБС також вважає, що при формуванні переліку банків-учасників індексу слід враховувати частку депозитної бази у структурі фінансування як критерій відбору банків. Крім того, необхідно забезпечити подання до розрахунку індексу вартості залучених грошових коштів юридичних осіб та розглянути можливість розрахунку індексу НБУ на підставі систематичної банківської фінансової звітності. Для оперативного використання індексу суб'єктами фінансового ринку доцільно передбачити можливість його щотижневого розрахунку", - зазначила генеральний директор УКБС Галина Оліфер.

Відзначимо, UIRD розраховується Національним банком України (НБУ) спільно з агентством Thomson Reuters.