ua en ru

Меджліс засудив заборону мітингу в Сімферополі в річницю депортації кримських татар

Меджліс засудив заборону мітингу в Сімферополі в річницю депортації кримських татар Фото: глава Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров

"Влада" Криму намагається уникнути відповідальності за порушення прав кримських татар

Меджліс кримськотатарського народу засудив заборону "владою" анексованого півострова у проведенні жалобного мітингу в Сімферополі з нагоди 71-ї річниці депортації кримських татар. Про це йдеться в заяві Меджлісу кримськотатарського народу, прийнятого на засіданні 17 травня 2015 р., текст якого розміщено на офіційній сторінці Меджлісу в Facebook.

Як йдеться в заяві, напередодні 18 травня 2015 року "влада" відповіла відмовою у проведенні Всекримського траурного мітингу в м. Сімферополі та ряду траурних мітингів на місцях, ініційованих Меджлісом кримськотатарського народу і регіональними меджлісами.

Офіційно викладені причини і мотиви відмов у проведенні масових меморіальних заходів у формах, що проводяться кримськотатарським народом протягом останніх 24 років, на думку представників Меджлісу, "не витримують ніякої правової і моральної критики, є грубим порушенням загальновизнаних міжнародних норм і стандартів у сфері дотримання прав людини і прав народів".

"Заборона масових меморіальних заходів у Криму, ініційованих Меджлісом кримськотатарського народу та регіональними меджлісами, напередодні та в день 18 травня пов'язано з прагненням влади уникнути своєї відповідальності за незаконне переслідування кримських татар, перешкоджання діяльності в Криму представницьких органів кримськотатарського народу - Курултаю і Меджлісу, обраних відповідно до Декларації ООН про права корінних народів, незаконні арешти і позбавлення волі заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Ахтема Чийгоза і багатьох інших громадських активістів, знищення свободи слова в Криму - насамперед, закриття єдиного в світі кримськотатарського телеканалу АТR", - сказано в заяві.

У Меджлісі також підкреслили, що ровсеместное заборону проведення кримськими татарами в Криму традиційних траурних мітингів і демонстрацій, присвячених пам'яті жертв геноциду кримськотатарського народу, має на меті знищення історичної пам'яті кримських татар, виправдання злочинів сталінізму і комуністичного режиму СРСР, зокрема, заохочення владою публічних дій, спрямованих на вихваляння Сталіна і увічнення його пам'яті в Криму.

ЗаявлениеМеджлиса крымскотатарского народа«Памяти жертв геноцида крымскотатарского народа - депортации 18 мая 1944 го...

Posted by Qırımtatar Milliy Meclisi on 18 Май 2015 г.

Нагадаємо, напередодні глава меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров заявив, що "влада" Криму лякають жителів терактами напередодні 18 травня.