ua en ru

Медведєв: Росія розраховує на позасудове рішення за позовом до України

Медведєв: Росія розраховує на позасудове рішення за позовом до України Фото: Дмитро Мєдведев

За словами Медведєва, позов щодо стягнення боргу з України готується, дуже високі шанси виграти

Ніяких спеціальних переговорів щодо держборгу України з делегацією з Києва в ході Мюнхенської конференції не заплановано. Про це заявив прем'єр-міністр Російської Федерації Дмитро Медведєв, передає міжнародне агентство Sputnik.

"Ніяких спеціальних переговорів на тему держборгу України в Мюнхені не заплановано. Тут і обговорювати особливо нічого, борги треба повертати", - заявив Медведєв.

Крім того, він повідомив, що "позов щодо стягнення боргу з України готується, шанси виграти дуже високі, але в Москві розраховують на вирішення проблеми у позасудовому порядку".

"З юридичної точки зору Україна знаходиться в стані дефолту, а це означає, що Росія може домагатися повернення простроченої заборгованості в судових інстанціях. Всі необхідні документи зараз готуються, формується відповідний позов, і наші шанси виграти в суді дуже високі. Але я все-таки сподіваюся, що українська влада врегульовує проблему держборгу в позасудовому порядку", - сказав Медведєв.

Крім того, Медведєв вважає, що МВФ, прийнявши рішення про надання Україні чергового траншу кредиту, незважаючи на відсутність у країни врегульованого офіційного боргу перед РФ, може підірвати довіру до міжнародних фінансових інститутів в цілому.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що Російська Федерація поки не подала в міжнародний суд позов до України, яка допустила дефолт за євробондами на три мільярди доларів, через тривалі переговори з поручителем.

31 грудня Міністерство фінансів РФ ініціювало процедуру для початку судового розгляди з Україною за фактом несплати боргу.

21 грудня 2015 року російський Мінфін повідомив, що Україна не здійснила платіж в рахунок погашення боргу Росії три мільярди доларів. У відомстві тоді відзначили, що формальний дефолт України настане 31 грудня після закінчення так званого пільгового періоду, під час якого у Києва ще є можливість здійснити платіж.

18 грудня уряд України ввів мораторій на виплату Росії трьох мільярдів доларів боргу за випущеними в 2013 році єврооблігаціями. Цей крок Москва оцінила як офіційно визнаний дефолт і заявила, що буде домагатися виплати боргу через суд. Міністр економічного розвитку Олексій Улюкаєв оцінював шанси РФ виграти суд у 100 відсотків.