ua en ru

Медведчук: Зарплата і розмір соцдопомоги в Україні знижуються вже півтора року

В Україні заробітна плата і розмір соціальної допомоги продовжують знижуватися вже півтора року. Про це заявив лідер Громадського руху "Український вибір" Віктор Медведчук.

"З яким пафосом Кабмін оголосив про підвищення мінімальної зарплати і пенсії! Але якщо розібратися, стає очевидним те, про що уряд воліє не говорити: вже півтора року заробітна плата українців і розмір соціальної допомоги продовжують знижуватися. І це тільки посилює соціальну катастрофу в країні", - заявив він.

За його словами, останні дані Держстату про розміри середньої заробітної плати свідчать про те, що для більшості українців серпень був "важким місяцем".

"Реальна зарплата от уже півтора року теж неухильно знижується. Так, середня реальна зарплата в січні-серпні 2015-го на 23,2% менша, ніж за той же період 2014 року. І це зниження відображає офіційну позицію за рівнем інфляції. Реальна інфляція і, відповідно, рівень падіння реальної заробітної плати значно вище", - зазначив Медведчук.

Він також підкреслив, що реальні доходи населення, згідно з офіційними даними, знизилися на 34%, при цьому знизилась в номінальному вимірі і соціальна допомога - на 2,6%.

"Нинішній уряд не потурбувався про те, щоб захистити хоча б найбільш вразливих своїх громадян. Що ж стосується більшості бюджетників, то для них навіть зменшилася у серпні середня номінальна зарплата в 4 205 грн - це майже недосяжна мрія. Зараз середня зарплата у сфері освіти - 2 786 грн, охороні здоров'я - 2 793 грн. Але і такі мізерні зарплати з'їдає інфляція. Все це - ще одне свідчення того, наскільки антигуманна і антисоціальна політика євроінтеграторів", - резюмував політик.