ua en ru

Медведчук упевнений в необхідності враховувати думку народу при виборі вектора розвитку для України

Лідер громадського руху "Український вибір" Віктор Медведчук упевнений в необхідності враховувати думку народу при виборі вектора розвитку для України. Про це він заявив у своєму блозі.

"Ніякі правові доводи і аргументи не подіють на тих, хто поставив перед собою мету будь-якою ціною не допустити участі країни в економічній інтеграції з країнами МС. Відповідь на питання "кому це вигідно?" вже давно очевидна. Тим не менш, я вважаю за необхідне пролити світло на кілька принципових моментів, щоб показати всю неспроможність позиції моїх опонентів", - заявив Медведчук.

По-перше, на його думку, згаданий Ганною Герман закон "Про засади зовнішньої і внутрішньої політики", який провладні та опозиційні депутати прийняли, три роки тому, дійсно говорить про цілі євроінтеграції в ЄС на умовах рівноправного членства. "Але цей закон приймав не народ, а парламент, який мав на той момент настільки низький рейтинг довіри виборців, що мені навіть незручно його тут наводити", - зазначив політик.
По-друге, проект Угоди про асоціацію України і ЄС не містить навіть натяку на перспективи "рівноправного членства".
"І найнеприємніше для моїх опонентів, про що вони завжди воліють мовчати: Угода про створення Єдиного економічного простору з Росією, Білоруссю і Казахстаном Україна підписала ще в 2003-му, а в квітні 2004-го Верховна Рада його ратифікувала, прийнявши відповідний закон. І цей закон діє. Згідно йому Митний союз є одним з етапів створення ЄЕП.

Тепер вже очевидно, що наша влада і примкнула до неї в євроінтеграційному пориві опозиція не допустять виконання цього Закону. Не секрет, що аргументи наших професійних євроінтеграторів на користь укладення Угоди про асоціацію з ЄС висмоктані з пальців брюссельських чиновників і з українськими реаліями нічого спільного не мають", - підкреслив Медведчук.

Він нагадав, що в 2010 р. український народ віддав більшість голосів за кандидата, який виступав за відновлення дружніх відносин з Російською Федерацією, країнами СНД і вважав пріоритетним розвиток України в рамках ЄЕП і Митного союзу.

"Вже один цей факт говорить про те, який вектор розвитку вибрав український народ. Так що у народу все-таки доведеться запитати. Без цього нічого не вийде. Чи прийде час - і запитає вже сам народ", - резюмував лідер "Українського вибору".