ua en ru

Медведчук: Доля багатомільйонної країни не може і не повинна вирішуватися на майданах

Події останніх днів в Україні свідчать про найбільш серйозну за всі 22 роки незалежності кризу - економічному, соціальному. Але в першу чергу - політичну. Про це повідомляє лідер Громадського руху "Український вибір" Віктор Медведчук.

"Опозиція, як і в 2004 році, закликає людей вийти на майдани, вимагаючи зміни влади. Вона наполягає на відставці Кабміну, створенні «технічного уряду» і «уряду національного порятунку». (Пригадується , у 2004 році помаранчеві вже створювали комітет національного порятунку. ) Ні для кого не секрет, яка команда тоді прийшла до влади і яких результатів вона добилася. Прихильникам рішення життєво важливих для країни питань на майданах варто згадати, чим це закінчилося. Зростання ВВП, в 2004 досяг рекордного показника в 12,4%, вже через рік після помаранчевої революції склав 2,6 %. Представники провладних і опозиційних сил не бачать реальних шляхів виходу з кризи. Більш того, ідею побудови нового вільного демократичного суспільства вони підміняють евроінтегаціонним ерзацем, в черговий раз обманюючи народ. Політики від опозиції, а серед них і ті, хто вже був при владі і дискредитував себе бездарною і непрофесійною діяльністю, намагаються будь-що захопити владу. Як свідчить досвід незалежної України, кожна наступна влада - гірше попередньої. Це стосується і центральної , і місцевої . Проблема носить системний характер, і її не вирішити зміною персоналій і рокіровками у владних кабінетах. У країні назріла необхідність радикальних реформ. Доля багатомільйонної країни не може і не повинна вирішуватися на майданах за принципом «хто голосніше кричить - той і правий». Її повинен вершити народ" , - пише Медведчук на сторінках сайту "Український вибір".

За словами політика, «Український вибір» розробив дієву програму виходу з кризи. Вона заснована на принципах народовладдя - гарантованому Конституцією праві народу безпосередньо здійснювати владу.

Ми пропонуємо:

1 . Вирішувати стратегічно важливі питання в державі лише на всеукраїнському референдумі. Для цього слід прийняти проекти змін до Конституції України і закон «Про всеукраїнський та місцеві референдуми за народною ініціативою». На всеукраїнському референдумі народ повинен мати право приймати рішення з основоположних для країни питань - від форми правління і державного устрою до вибору вектора інтеграції, статусу мов та громадянства, приймати Конституцію України та ключові для країни закони. Ми пропонуємо дати народу право на референдумах висловлювати недовіру Кабміну і Верховній Раді і тим самим відправляти їх у відставку, приймати рішення про відставку глав районних і обласних державних адміністрацій, рад усіх рівнів, голів сільських, селищних і міських рад. Такий механізм - це дамоклів меч, який будь-яку владу змусить працювати в інтересах народу. Це кардинально змінить відносини між громадянами і владою.

2 . Повернутися до Конституційної реформи 2004 року, яка діяла з 2006 по 2010 рік і була незаконно скасована Конституційним Судом. Зробити це можна шляхом перегляду рішення КСУ за нововиявленими обставинами. Таким чином - в країні буде відновлена ​​парламентсько -президентська форма правління, що покладе край жорсткій централізації влади і концентрації владних повноважень в одних руках.

3 . Приступити до розробки концепції механізму переходу до федеративної системі устрою держави. Це єдиний засіб, що дозволить уникнути розпаду в країни. У цьому процесі повинні брати участь представники політичних сил та громадських організацій, вчені- правознавці. Тільки федералізація України здатна усунути централізацію влади, посиливши самостійність регіонів і підвищивши роль місцевого самоврядування. Федеративний устрій в повному обсязі дозволить не тільки зберегти природне і притаманне Україні розмаїття культурного, конфесійного, економічного життя, але об'єднає країну на основі загальних державних цінностей і цілей, зберігши при цьому її суверенітет, незалежність і територіальну цілісність. Сьогодні і влада, і опозиція демонструють недієздатність. Вони не в змозі адекватно оцінити ситуацію, а вже тим більше домовитися і знайти вихід з кризи. Тому українцям варто розраховувати лише на власну розсудливість і свої сили. Україна стоїть перед необхідністю трансформації . Але проводити зміни в країні необхідно демократичними правовими методами. Механізми народовладдя, запропоновані «Українським вибором», могли б уберегти Україну від одного з найбільш напружених і небезпечних протистоянь в її історії.