ua en ru

Медведчук сумнівається, що великі українські підприємства зможуть вижити без російського капіталу

Лідер Громадського руху "Український вибір" Віктор Медведчук сумнівається, що великі українські підприємства зможуть вижити без російського капіталу. Про це він написав у своєму блозі.

"Відмова України підписувати у Вільнюсі угоду про асоціацію з ЄС викликала з боку західних політиків лавину "страшилок" про наслідки такого "фатального" рішення. Міністр закордонних справ Швеції Карл Більдт вважає, що "Росія може стати власником стратегічних об'єктів української економіки". Більдт прогнозує, що Президент України Віктор Янукович отримає гроші від Росії на спеціальних умовах ", - зазначає Медведчук.

"Міністру закордонних справ Швеції, напевно, добре відомо, що трапилося зі стратегічними об'єктами і промисловістю Латвії, яка за роки радянської влади з відсталого аграрного лімітрофа перетворилася в одну з найбільш розвинених індустріальних республік СРСР. Він повинен знати це і тому, що саме Швеція є основним іноземним інвестором Латвії. Вже після розвалу Радянського Союзу Латвія втратила практично всіх своїх великих заводів, які забезпечують роботою тисячі людей: прославлених ВЕФу, РАФу, "Ригасельмаша", "Альфи" і т.д. Вступ в ЄС добив ті галузі економіки, які були для країни життєво важливими", - додав політик.

При цьому лідер "Українського вибору" зазначає, що через чотири роки після того, як Латвія стала членом Євросоюзу, під тиском структур ЄС вона повністю втратила розвинену і технічно високообладнану цукрову промисловість. Колосальний збиток був нанесений рибному господарству, рибопереробній (раніше це була "вітрина" країни), текстильній, шкіряно-взуттєвій, електронній промисловості.

"Сьогодні ключові сфери латвійської економіки - банківська, телекомунікаційна, а також роздрібна і дрібнооптова торгівля, сільське господарство - контролюються іноземним, насамперед шведським, капіталом. Перейшла в руки іноземців і значна частина земельних і лісових угідь. Пана Більдта не хвилює експансія шведського капіталу на латвійський ринок? Це чергова демонстрація подвійних стандартів, які є суттю нав'язуваних Україні "європейських цінностей", - пише Медведчук.

При цьому він зазначає, що на відміну від Латвії, Україні вдалося після розпаду СРСР зберегти значну кількість великих підприємств, які функціонують у тісній кооперації з російськими та зав'язані на російський ринок. Тому прихід російського капіталу в Україну - благо. Це дозволяє зберегти і наростити промисловий потенціал, підвищити рівень зайнятості, бюджетні доходи.

"Один з показових прикладів - "Луганськтепловоз". Україна відноситься до числа небагатьох країн, в яких виробляють тепловози. Обсяг виробництва "Луганськтепловозу", приватизованого російським інвестором "Трансмашхолдингом", в жовтні 2013 р. перевищив минулорічний рівень у 1,5 рази. При цьому підприємство не має жодних проблем з експортом продукції в Росію. Крім того, на ньому активно здійснюється модернізація, оновлюється асортимент продукції, забезпечується одна з найвищих в Україні заробітних плат", - пише лідер "Українського вибору".

На думку політика, навряд чи без російського капіталу і російського ринку можуть вижити такі гіганти української індустрії, як "Південмаш", Одеський припортовий завод і багато інших.

"Рішення української влади зупинити підписання угоди про асоціацію з ЄС повністю відповідає економічним інтересам країни. Тому йому немає розумної альтернативи", - підсумував Медведчук.