ua en ru

Медведчук вважає скасування мораторію на продаж земель сільгосппризначення злочином перед народом

В умовах затяжної економічної кризи в Україні скасування урядом мораторію на продаж земель сільгосппризначення - не що інше, як злочин перед народом. Про це заявив лідер Громадського руху "Український вибір" Віктор Медведчук.

"Примітно, що в ситуації, коли в "тіні" перебувають мільйони гектарів, коли Земельний кадастр, незважаючи на всі обіцянки, не впорядкований, інвентаризація не проведена, а чиновники не можуть розібратися навіть з державними і комунальними землями, влада готується оголосити вільний (безконтрольний) продаж земель сільськогосподарського призначення", - заявив Медведчук.

Він зазначає, що в країні затяжна економічна криза, її ресурси знецінені, а єдине, що цікавить сьогодні західних інвесторів, - це українські чорноземи. Тому Київ, вказує Медведчук, і готується відкрити ринок землі, піднімаючи питання про зняття мораторію на продаж земель сільгосппризначення.

"Я переконаний: у цій ситуації скасування мораторію - не що інше, як злочин перед народом", - заявив лідер "Українського вибору". Він також зазначив, що уряд анонсував і тотальну приватизацію сільськогосподарських підприємств: "не вміють ефективно розпорядитися держвласністю єврореформатори не хочуть наводити порядок в галузі і домагатися, щоб агрокомпанії почали працювати, приносити прибуток, відраховувати податки до бюджету".

На думку Медведчука, в цьому полягає універсальний рецепт порятунку "будь-якої галузі - влаштувати аукціон небаченої щедрості і при падаючому ринку провести мегаприватизацію, тобто за безцінь продати майно, яке майже чверть століття залишалось у державній власності.

"Землі продати, приватизувати підприємства - ось суть реформ від "уряду камікадзе". І все це лише для того, щоб маріонеткова влада, керована з Брюсселя і Вашингтона, довше втриматися біля керма. Тільки тоді з чим залишиться український народ?", - додав Медведчук.