ua en ru

Польща не може змиритися із співпрацею України з країнами МС, - Медведчук

Лідер громадського руху "Український вибір" Віктор Медведчук вважає, що Польща не може змиритися з тим, що Україна обрала співробітництво з країнами Митного союзу. Про це він сказав в інтерв'ю одному з українських ЗМІ.

Так, Медведчук прокоментував слова, сказані під час інтерв'ю TVP, Президента Польщі Броніслава Комаровського про те, що останні домовленості України і Росії не слід сприймати як поразку Європи або перемогу Росії.

"Багаторічна кампанія по втягуванню України в Євросоюз проходила під чуйним керівництвом і невсипущим контролем польських євроадвокатів: Павел Коваль, Олександр Кваснєвський, Павло Залевський, Радослав Сікорський, Броніслав Коморовський. Саме польські емісари виступили основними лобістами євроінтеграції України в Євросоюз", - сказав Віктор Медведчук.

За його словами, навіть після відмови української влади підписувати угоду про асоціацію Польща не припинила спроби будь-якою ціною штовхнути Україну в обійми ЄС.

"Президент Коморовський скликав спеціальне засідання Ради національної безпеки, присвячене українському питанню; польська сторона запропонувала розробити новий план дій щодо євроінтеграції України. Сейм ухвалив резолюцію щодо політичної ситуації в нашій країні... Словом, українське питання для поляків, став архіважливим", - додав він.

Лідер громадського вибору Віктор Медведчук вважає, що таке затяте прагнення західнослов'янської сусіда посприяти якнайшвидшому приєднанню України до ЄС, навіть всупереч волі і бажанню українського народу, викликане аж ніяк не альтруїзмом".

"Гучні фрази і гасла розраховані виключно на євроромантиків і єврофанатів, не більше. Насправді все куди прозаїчніше: польський істеблішмент переслідує геополітичні інтереси. По-перше, для Польщі, яка донині у всьому і вся шукає підступи Москви і намагається максимально дистанціюватися від Росії, Україна потрібна як буферна зона. По-друге, інтегрована в Зону вільної торгівлі з Євросоюзом наша країна є для поляків заповітною мрією - ринком збуту продукції, джерелом дешевої робочої сили і постачальником сировини. Тому Польща і стала головним адвокатом України в Євросоюзі", - сказав Медведчук.

Також лідер громадського руху "Український вибір" вважає, що головна мета далека і від економіки, і від геополітики.

"Виявляється, поляки намагаються взяти реванш за події... майже чотирьохсотрічної давнини. Це недвозначно дав зрозуміти Броніслав Коморовський. Обговорюючи з журналістами євроінтеграцію України, він заявив, що Польща з Україною насправді "б'ється головою об стіну більш як 350 років". Це безпрецедентна заява, і воно вкрай обурлива", - зазначив політик.

За словами Віктора Медведчука, Президент Польщі відкрито говорить, що значить для Польщі Україна, і вказує на її місце.

"Для тих, хто добре знає історію, не секрет, як поляки ставилися до українців. Сьогодні польська політична еліта, забувши про те, що на дворі XXI століття, зневажаючи закони дипломатії, намагається змусити Україну зробити вибір між ЄС та Росією, закликаючи прийняти якесь "історичне рішення". Не може наш західний сусід ніяк змиритися із тим, що свій вибір - православно-слов'янський - ми вже зробили понад десять століть тому. І Переяславська рада (а саме про неї говорив Коморовський) його підтвердила", - зазначив він.

Крім цього, політик вважає, що Польща досі живе мріями про реванш.

"На жаль, події минулих років так нічому і не навчили ані польський істеблішмент, який досі живе мріями про реванш, ні українських псевдопатріотів, які діють в інтересах амбіцій Польщі. Вони, як і кілька століть тому, намагаються сіяти розбрат між братніми східнослов'янськими народами Росії і України", - сказав лідер громадського руху "Український вибір".

Також Медведчук вважає, що українська опозиція робить все можливе, щоб в нове утворення Україна увійшла не рівноправним партнером, а аграрно-сировинним придатком і колонією.

"Тим не менш спроби польських правлячих кіл втягнути нашу країну в нові антиросійські схеми приречені на провал, тому що Росія також зацікавлена в економічній кооперації з Європою на взаємовигідних умовах. У планах - єдиний економічний простір від Лісабона до Владивостока, в якому опиняться і поляки, і українці. Однак українські опозиціонери, прикриваючись національними інтересами, роблять все можливе, щоб в нове утворення Україна увійшла не рівноправним партнером, а аграрно-сировинним придатком і колонією", - підсумував Віктор Медведчук.