ua en ru

Медведчук розповів про можливі наслідки блокади Криму

Лідер Громадського руху "Український вибір" Віктор Медведчук розповів про можливі наслідки блокади Криму. Свій коментар Медведчук розмістив у блозі на сайті "Українського вибору".

"У ніч на 22 листопада жителі Криму залишилися без світла. Не в результаті аварії або стихійного лиха, а через сплановану радикалами диверсію. 20 листопада активісти "блокади Криму" підірвали дві опори ЛЕП, за яким електроенергія надходила на півострів... Складно зрозуміти мету і логіку дій "патріотів", які борються за "єдину Україну" і свідомо провокують подальше протистояння і розкол в суспільстві. Енергетична блокада - це логічне продовження "продуктової" і "транспортної" ізоляції Криму, організованою тими ж радикалами і не пресеченной українською владою", - заявив він.

На думку політика, "основна небезпека в тому, що ні так звані патріотичні сили, які організували блокаду, ні представники офіційного Києва навіть не замислюються про економічні та політичні наслідки своїх дій".

Він також прокоментував ймовірність припинення поставок вугілля з РФ.

"Щиро сподіваюся, що "енергетичний конфлікт" вдасться локалізувати на початковому етапі. В іншому випадку, враховуючи вкрай мізерні запаси антрацитів, можна прогнозувати, що вітчизняну енергетичну сферу чекає колапс", - заявив Медведчук.

За його словами, "дії радикалів завдали непоправного удару по міжнародному іміджу України".

"Київ фактично зірвав виконання контракту на поставки електроенергії в Крим, укладеного між "Укрінтеренерго" з російською стороною ще 29 грудня 2014 року (в середині листопада цього року міністр енергетики і вугільної промисловості Володимир Демчишин заявив, що контракт слід продовжити ще на годину). І хоча заступник гендиректора "Укренерго" Юрій Касіч назвав зрив поставок електроенергії "форс-мажором", наші сусіди, у тому числі і в країнах - членах Євросоюзу, серйозно стурбовані ситуацією, що склалася. А це значить, що поки в Києві глава держави, прем'єр і спікер заграють з радикалами, світова спільнота починає розуміти: Україна встала на шлях правового нігілізму та дестабілізації ситуації", - резюмував лідер "Українського вибору".