ua en ru

Медведчук розкритикував владу за відсутність прогресу в реформі децентралізації

Медведчук розкритикував владу за відсутність прогресу в реформі децентралізації Фото: Віктор Медведчук

Лідер громадського руху "Український вибір – Право народу" Віктор Медведчук розкритикував владу за відсутність прогресу в реформі децентралізації влади. Про це політик написав у своєму блозі на сайті організації.

"Напередодні Дня місцевого самоврядування вітчизняні "реформатори" в унісон заговорили про децентралізацію влади, права територіальних громад і розширення прав регіонів. Якщо вірити бравурним заявам влади, реформа місцевого самоврядування в країні йде повним ходом і дає приголомшливі результати", - написав він.

Однак, Медведчук упевнений, що "достатньо навіть поверхневого аналізу, щоб викрити чиновника у брехні".

"Реальний стан справ свідчить про відсутність прогресу в реформі децентралізації влади. Обіцяного розширення повноважень місцевих рад не сталося, регіони досі позбавлені бюджетної та кадрової незалежності від центру. А збільшення надходжень до місцевих бюджетів нівелюється збільшенням витрат внаслідок передачі на місцевий рівень різних соціальних зобов'язань і обов'язки по забезпеченню пільг", - зазначив він.

Саме тому, як вважає політик, в 2016-му під загрозою повного знищення опинилася система профтехосвіти, фінансування якої переклали на місцеві бюджети, які не мають для цього необхідних коштів.

"Пафосні промови представників влади про децентралізацію — це лише відгомін передвиборних обіцянок практично всіх політичних сил, представлених у ВР. За два роки "перезавантаження" парламент не зробив нічого, щоб виконати обіцянки, дані народу, і наділити територіальні громади широкими повноваженнями. А тому в День місцевого самоврядування промови чиновників про децентралізацію звучать просто як блюзнірство. І поки "реформатори" не роблять ніяких реальних кроків, щоб розширити права територіальних громад, їх повноваження і забезпечити незалежність від центру, День місцевого самоврядування так і залишиться всього лише приводом для піару", - резюмував він.