ua en ru

Медведчук прокоментував структуру експорту України в ЄС

Медведчук прокоментував структуру експорту України в ЄС Фото: Віктор Медведчук

Лідер "Українського вибору" Віктор Медведчук прокоментував структуру експорту України в ЄС. Про це йдеться в його блозі.

"Представники влади, говорячи про її успіхи, особливо акцентують увагу на тому, що збільшення експорту товарів у ЄС у I півріччі т. р. склало 6,8%, або $ 412 млн: з $6,1 млрд. у січні – червні 2015 року до $6,52 млрд. Але якщо згадати про те, що в цілому, за даними Держстату, обсяг експорту товарів і послуг у першому півріччі т. р. порівняно з першим півріччям 2015 року скоротився на 9,2%, імпорт – на 5,8%, то європейський успіх виглядає дуже блідо. У звітному періоді експорт товарів скоротився на 10,7% (на $1,99 млрд). Від'ємне сальдо зовнішньої торгівлі товарами склало $682,6 млн (у першому півріччі 2015 року воно було позитивним – $351,1 млн)", - заявив він.

З посиланням на дані Держстату Медведчук зазначив, що в січні – червні експорт послуг скоротився на 3% – до 4,5 млрд дол.

Крім того, політик переконаний, що ЗВТ з ЄС не може сприяти розвитку високотехнологічних, наукомістких виробництв. "Основні поставки України в ЄС припадають на продукцію сільського господарства і харчової промисловості, продукцію металургії з низьким ступенем обробки. Така структура експорту сприяє подальшій деградації структури економіки України, остаточного перетворення її у відсталу країну третього світу", - вважає він.