ua en ru

Медведчук прокоментував резолюцію ООН від 19 листопада

Лідер Громадського руху "Український вибір" Віктор Медведчук прокоментував резолюцію ООН від 19 листопада. Свій коментар Медведчук розмістив у блозі на сайті "Українського вибору".

"19 листопада Генеральна Асамблея ООН прийняла резолюцію про боротьбу з героїзацією нацизму, неонацизмом і іншими видами практики, які сприяють ескалації сучасних форм расизму, расової дискримінації, ксенофобії і пов'язаної з ними нетерпимості... Відмовилися підтримати резолюцію чотири держави: Канада, Палау, США і... Україна. Повинен констатувати, що така позиція завдає удару по міжнародному іміджу нашої країни. Коли в 2012 і 2013 роках Україна - європейська держава, член Організації Об'єднаних Націй - утримувалася від голосування, це викликало обурення і неприйняття. Але коли другий рік поспіль, привселюдно заявляючи про прихильність до демократичних цінностей та європейських стандартів, Україна відмовляється підтримувати резолюцію ООН, спрямовану проти героїзації нацизму, це можна розцінювати як зраду тим принципам і цінностям, які сповідували учасники антигітлерівської коаліції, ведучи боротьбу з нацизмом і фашизмом", - заявив він.

За його словами, "поширена в Україні практика виправдання насильства революційною доцільністю, що дозволяє безкарно порушувати закон і топтати права людини, продукує насильство та екстремізм".

"Мабуть, саме з цієї причини досі не покарані винуватці одеської трагедії, не притягнуті до відповідальності учасники кривавих подій у Мукачевому, а витівки екстремістів стають ледь не повсякденним явищем. Шлях від факельної ходи до кривавої бійні біля стін Верховної Ради виявився дуже коротким. Насіння ненависті і нетерпимості добре сходять на ґрунті правового нігілізму і вседозволеності", - додав політик.

Медведчук зазначив, що те, що "Україна систематично відмовляється підтримати резолюцію ООН про боротьбу з героїзацією нацизму, - це виклик прогресивної громадськості, яка не сприймає ідеологію ксенофобії і расової дискримінації".

"Така позиція свідчить про те, що Київ готовий і надалі підтримувати радикальні та екстремістські сили в країні. А це загрожує поглибленням розколу в українському суспільстві і новими потрясіннями для країни", - резюмував політик.