ua en ru

Медведчук прокоментував президентські вибори в Молдові

Медведчук прокоментував президентські вибори в Молдові Фото: Віктор Медведчук

Лідер "Українського вибору" Віктор Медвечук прокоментував президентські вибори в Молдові. Про це йдеться в його блозі на сайті організації.

"Вперше за 20 років в Молдові відбулися прямі президентські вибори. Вони ледь не завершилися в один тур ― лідеру Партії соціалістів Ігорю Додону не вистачило менше 2% голосів, щоб отримати підтримку абсолютної більшості. І тим не менш він впевнено, майже на 10% випереджає кандидата від правлячої парламентської більшості Майю Санду і має дуже хороші шанси здобути перемогу у другому турі. Адже третє місце зайняв однодумець Додона з основних питань, насамперед геополітичних, кандидат від «Нашої партії» Дмитро Чубашенко ― його підтримало понад 6% виборців (це майже стільки ж голосів, скільки віддали за всіх інших кандидатів, що посіли з 4-го по 9-е місце)", - зазначив він.

Медведчук зазначає, що Молдова є парламентською республікою, і вибори президента не тягнуть за собою зміну уряду.

"Тому в разі обрання Ігор Додон не отримає достатньо правових важелів, щоб змінити курс парламенту. Однак всенародний мандат довіри може стати тим імпульсом, який призведе до дострокових парламентських виборів у країні", - додав політик.