ua en ru

Медведчук: залученням надзвичайних кредитів влада намагається покрити збитки від спаду експорту

Залученням надзвичайних кредитів влада намагається покрити збитки від спаду експорту. Таку думку у своєму блозі на сайті громадського руху "Український вибір" висловив лідер руху Віктор Медведчук.

"У січні-жовтні 2015 року Україна експортувала товарів на 31,8% менше, ніж за аналогічний період роком раніше, за цей час країна недоотримала 14,8 млрд доларів! Погодьтеся, сума величезна", - заявив він.

При цьому Медведчук підкреслив, що в 2015 році Україна отримала 9,7 млрд доларів фінансової допомоги. Також, за його словами, уряд розраховував ще як мінімум на 4 млрд доларів (транші МВФ і гроші міжнародних інвесторів).

"Залученням надзвичайних кредитів влада намагається покрити збитки від спаду експорту. Цікаво, що таку ж тенденцію ми спостерігали і в минулому році. За підсумками 2014 року український експорт скоротився на 9,1 млрд доларів і стільки ж - 9 млрд доларів - Україна позичила у міжнародних фінансових організацій. Замість того, щоб нарощувати виробництво і експорт, Кабмін Яценюка воліє знищувати власну економіку і жити за рахунок позик, підсаджуючи країну на кредитну голку. Борги ростуть із загрозливою швидкістю. На 1 жовтня 2015 року валовий зовнішній борг України склав 135,1% ВВП", - підкреслив Віктор Медведчук.

На його думку, це свідчить про те, що курс на євроінтеграцію, поради, підтримка і допомога МВФ обернулися для України колосальними втратами.

"Проте "реформатори" продовжують проводити політику залучення позик, абсолютно не думаючи про те, що це загрожує Україні боргової кабали і втратою економічного суверенітету", - резюмував лідер "Українського вибору".