ua en ru

Медведчук запропонував план дій щодо захисту жителів південного сходу України

Лідер Громадського руху "Український вибір" Віктор Медведчук заявив, що ще є можливість запобігти можливому розпаду держави, що супроводжуватиметься збройним громадянським конфліктом .

"Переконаний, відповідальні політики не можуть закривати очі на те, що багато громадян в грудні минулого року вийшли на площі, щоб домогтися реалізації своїх громадянських прав, викорінити корупцію, побудувати по-справжньому демократичну державу, - повідомляє політик. - Але злочинним було б закривати очі й на те, що наслідком подій останніх трьох місяців з вини колишньої влади виявилося зростання політичного радикалізму та екстремізму. Багато громадян України бояться, що будуть потоптані їхні громадянські і політичні права тільки тому, що вони дотримуються інших, ніж представники недавньої опозиції, політичних поглядів, що їхньою рідною мовою є російська мова, що вони виступають за тісну співпрацю України і Росії".

Медведчук пропонує сьогоднішнім українським лідерам взяти на себе зобов'язання щодо захисту і реалізації прав, свобод та інтересів українських громадян, які проживають у Південно-східних регіонах країни.

Для цього лідер руху рекомендує піти на наступні кроки:

- Підготувати зміни до Конституції України, в яких буде забезпечено розширення прав регіонів, аж до виборів глав регіонів і бюджетного федералізму .

- Ключові рішення з питань зовнішньої та внутрішньої політики повинні прийматися виключно на загальнонаціональних референдумах.

- Провести під міжнародним контролем чесні демократичні вибори президента, а потім - Верховної Ради і місцевих рад.

- Проводити гуманітарну політику, керуючись виключно європейськими нормами та рекомендаціями і міжнародними зобов'язаннями, які взяла на себе Україна в гуманітарній сфері (зокрема, йдеться про Декларації ООН про права осіб, що належать до національних або етнічних, релігійних і мовних меншин, Європейської хартії регіональних мов або мов меншин, Рамкової конвенції про захист національних меншин, Гаазьких рекомендаціях про права національних меншин на освіту, рекомендаціях ПАРЄ та ОБСЄ).

- Провести в найкоротші терміни повне роззброєння всіх незаконних формувань.