ua en ru

Медведчук: уряд не переймається проблемою медобслуговування українців

Уряд не переймається проблемою медичного обслуговування українців. Таку думку у своєму блозі на сайті громадського руху "Український вибір" висловив лідер руху Віктор Медведчук.

"Згідно з даними громадської організації "Публічний аудит", з 1 квітня минулого року, після введення ставки ПДВ на ліки у розмірі 7%, тільки за рахунок цього українцям довелося додатково заплатити 4,5 млрд грн. А адже імпортні ліки подорожчали ще й в результаті триразового падіння курсу гривні. Зросли ціни і на вітчизняні препарати, оскільки при виробництві багатьох з них використовуються імпортні компоненти. Не можна також скидати з рахунків граничну монополізацію українського фармацевтичного ринку", - заявив він.

До того ж, за словами Медведчука, МОЗ своєчасно не організував закупівлю імпортних ліків, необхідних для лікування хворих з особливими потребами (онкозахворювання, лейкемія, СНІД тощо), а також "з рук геть погано провів закупівлю вакцин - в результаті вакцинальна кампанія фактично провалена".

"Все це, разом узяте, призвело до того, що доступ до нормального медичного обслуговування для українців виявився утрудненим, через істотне подорожчання ліків багато хто вже не може дозволити собі оплатити лікування. Адже навіть ліки від банальних грипу та ГРЗ стали в рази дорожчими", - заявив політик.

"Що стосується Кабміну і особисто прем'єра, то не дуже помітно, щоб в уряді були стурбовані цією проблемою. Принаймні, кадрові рішення, про які так багато говорилося, поки не прийнято", - додав він.