ua en ru

Медведчук перерахував ризики для України від отримання траншу МВФ

Українська влада нав'язує суспільству думку про те, що без кредитів Міжнародного валютного фонду Україна не зможе вижити, але кредити - це не фінансова допомога, їх доведеться віддавати. Про це у своєму блозі на сайті громадського руху "Український вибір" пише лідер руху Віктор Медведчук.

За словами політика, не варто забувати, що Україна не завжди залежала від кредитів МВФ, більшу частину своєї новітньої історії країна обходилася без цього вельми неоднозначного фінансово-політичного інструменту.

"Немає ніяких гарантій, що вдасться забезпечити навіть заплановане МВФ для України дуже скромне економічне зростання. Навпаки, є досить обґрунтовані прогнози щодо подальшого падіння ВВП, скорочення промислового виробництва і т. д.", - зазначив він.

Медведчук нагадав, що обсяг експорту української продукції до Євросоюзу в січні 2015 р. скоротився порівняно з січнем 2014 р. на 31%. "Вже не тільки для економістів і політиків, але і для самих українських виробників очевидно, що на ринку ЄС нас з нашими товарами ніхто не чекає. Внутрішній же ринок збуту в результаті кризи та антисоціальної політики уряду тільки скорочується, причому, на жаль, ще швидше, ніж зовнішній", - підкреслив лідер "Українського вибору".

За словами політика, значна частина вимог МВФ у зв'язку з виділенням кредиту носить суто антисоціальний характер: це заморожування пенсій і зарплат, зростання цін і тарифів. "Така політика веде до різкого зростання протестних настроїв і загрозу соціального вибуху", - додав він.

"Відсутність реальної боротьби з корупцією з високим ступенем вірогідності може призвести до того, що більша частина кредитних коштів буде присвоєна чиновниками, а не піде на розвиток економіки України", - резюмував Медведчук.