ua en ru

Медведчук відреагував на непрямі звинувачення Сироїд

Політику, який має намір будувати в Україні "справжній парламентаризм", слід вивчити суть питання і історію становлення парламентаризму, а не повторювати зазубрені до автоматизму байки. Так лідер "Українського вибору" Віктор Медведчук у своєму блозі прокоментував слова віце-спікера Верховної Ради України Оксани Сироїд про те, що "парламентаризм почав кульгати в 2000 р., тому що Віктор Медведчук провів виїзне засідання Верховної Ради, в результаті чого фактично відбувся парламентський переворот".

За словами Медведчука, 2000 р. дійсно був переломним. "Після тривалого протистояння між пропрезидентськими силами і лівою опозицією вперше в Україні була створена реальна, легітимна та дієва парламентська більшість. Однак опозиція блокувала роботу ВР. Щоб відновити роботу, було прийнято рішення проводити засідання в Українському домі", - нагадав він. Політик зазначив, що опозиційні сили звернулися до Конституційного суду з проханням визнати всі рішення, прийняті в Українському домі, неконституційними, однак 27 червня 2000 р. Конституційний Суд припинив провадження щодо даного спору, встановивши, що у зазначених діях не було порушення норм Конституції України.

Наступним етапом на шляху становлення розвиненого парламентаризму, зазначив лідер "Українського вибору" стало прийняття у 2004 р. конституційної реформи, автором якої виступив Медведчук. "Також можу нагадати Сироїд, що конституційну реформу в свій час не підтримали саме "помаранчеві" сили, ті самі політики, які в 2014 р. кричали на Майдані, що Україна повинна повернутися до парламентсько-президентської форми правління", - підкреслив він.

На думку політика, саме з приходом до влади "помаранчевих" в українському парламенті почалася вакханалія.

"Смішно, коли оцінку намагаються давати люди, які абсолютно не розбираються в суті питання. Те, що Сироїд називає "парламентським переворотом", було порятунком Ради III скликання, єдиним виходом з кризи, надзвичайно цінним для українського парламенту досвідом роботи ефективного більшості", - констатував він.