ua en ru

Медведчук: Опалювальний сезон в Україні поставили під загрозу зриву

В Україні поставили під загрозу зриву опалювальний сезон. Про це заявив лідер Громадського руху "Український вибір" Віктор Медведчук.

"Ось вже місяць уряд багаторазово і багатоголосо (прем'єр, віце-прем'єр, профільний міністр) запевняє: країна майже повністю готова до опалювального сезону. Прем'єр навіть повідомив, що для проходження осінньо-зимового періоду Кабмін накопичив близько 1,3 млрд дол.", - заявив він.

При цьому, за словами політика, урядові "міфи" абсолютно не відповідають реаліям, оскільки, станом на 5 жовтня, акти готовності не отримали близько 20% будинків, які знаходяться в комунальній власності Києва.

"І така ситуація в Києві, де, як всі ми розуміємо, і краще фінансування, і контроль за його використанням присутній. А як же тоді насправді йдуть справи у більшості далеких від столиці українських міст і селищ? Очевидно, що там ситуація набагато гірша. Так про яку готовність до зими можна говорити?", - зазначив Медведчук.

Він підкреслив, що ще один важливий момент - енергетичне забезпечення опалювального сезону. Так, за його словами, було заявлено про укладення 25 вересня цього року домовленостей на постачання газу з Росії, однак з'ясовується, що договір парафований, але не підписаний.

"І все це відбувається напередодні опалювального сезону. Хоча в цей раз Україна отримала дійсно хорошу ціну на газ, відповідну середньоєвропейським цінам і врятовану від необхідності переплачувати перекупникам, уряд не забезпечив повною мірою необхідні обсяги блакитного палива. Крім того, досі не вирішена проблема із запасами вугілля на зиму. Складається враження, що Кабмін, настільки антиросійськи налаштований, сподівається тим не менш на російський авось - авось зима буде тепла. Хотілося б, щоб це було так. Але якщо зима буде суворою, виникне необхідність закупити як мінімум ще кілька мільярдів кубометрів газу. Не кажучи вже про вугіллі. А грошей на це, природно, немає. Схоже, мова зараз йде не тільки про звичайну безгосподарності євроінтеграторів. Хтось намагається ще й розіграти сумнівну політичну карту, ставлячи під загрозу опалювальний сезон в країні", - резюмував Медведчук.