ua en ru

Медведчук обговорив з експертами світовий досвід врегулювання територіальних конфліктів

Медведчук обговорив з експертами світовий досвід врегулювання територіальних конфліктів

12 листопада лідер Громадського руху "Український вибір" Віктор Медведчук провів зустріч з експертами Центру Мартті Ахтісаарі, діяльність якого спрямована на вирішення конфліктів шляхом ведення діалогу і досягнення миру в рамках регіональних програм у країнах Східної Європи, Кавказу та Центральної Азії. Дискусію вели міжнародні експерти високого рівня, які брали безпосередню участь у переговорних процесах щодо врегулювання конфліктів у Північній Ірландії та Придністров'ї.

В ході зустрічі обговорили ситуацію, що склалася на Сході України, і пошук шляхів виходу з кризи. Зокрема, мова йшла про можливості застосування світового досвіду врегулювання територіальних конфліктів для стабілізації ситуації на Донбасі з урахуванням її специфіки та поточного стану справ у зоні конфлікту.

Висловивши подяку за конструктивну і плідну дискусію, Віктор Медведчук зазначив, що конфлікт на Донбасі, як і конфлікти в Придністров'ї і Ольстері, мають багато спільного: "Вимога окремих регіонів на внутрішнє самовизначення - ментальне, економічне і соціально-політичне і небажання центральної влади надати їм певну автономію стають першопричиною протистояння".

Учасники зустрічі зійшлися на думці, що відновлення стабільного миру в зоні будь-якого локального конфлікту неможливе без усунення виявлених розбіжностей, які спричинили конфліктне протистояння, без вирішення об'єктивних протиріч. Досягти цього можна лише за умови проведення відкритого діалогу.

"Ми повинні скористатися досвідом наших колег, щоб знайти компромісні рішення для врегулювання українського конфлікту і виробити оптимальний метод постконфліктної реабілітації регіону, - заявив Віктор Медведчук. - Наше завдання - відновити мир, зберігши при цьому територіальну цілісність країни".