ua en ru

Медведчук назвав парадоксальною ініціативу Кабміну щодо введення штрафів за несвоєчасну оплату послуг ЖКГ

Введення пені у розмірі 0,1% від суми простроченого платежу за несплату послуг ЖКГ - це не вимога, а лише рекомендація МВФ, однак Кабмін вже виступив з відповідним законопроектом, не замислюючись про можливі наслідки. Про це у своєму блозі на сайті громадського руху "Український вибір" пише лідер руху Віктор Медведчук.

Політик зазначив, що відповідна норма міститься в урядовому законопроекті № 4563 від 29 серпня 2014 року і назвав дане рішення кабміну "парадоксальним".

"Оскільки тарифи на послуги ЖКГ зросли в 1,7 рази, абсолютно очевидно, що заборгованість, яка становить зараз понад 11 млрд грн, буде збільшуватися. Це неминуче, так як проблема не тільки в тарифах ЖКГ, але і в загальному зростанні цін на продукти харчування, ліки та ін. У таких умовах значна частина населення просто нездатна сплачувати ще і житлово-комунальні послуги", - підкреслив лідер "Українського вибору".

Медведчук нагадав, що Міністерство енергетики та вугільної промисловості України 29 серпня 2014 р. офіційно оголосило про те, що буде регулярно відключати електроенергію населенню, переважно у вечірні та ранкові години.

Відключення електроенергії будуть відбуватися за погодженим з облдержадміністраціями так званим графіком аварійних відключень під час ранкових і вечірніх пікових навантажень - приблизно в 9.00-11.00, 20.00-22.00.

"Це дуже серйозно, особливо якщо врахувати, що багато хто, в умовах вже оголошеного зниження рівня опалення житлових будинків на 30%, сподівалися зігріватися за допомогою електрики. Причому експерти попереджають про можливі віялові відключення, коли зрослих навантажень не буде витримувати вся енергосистема. У цьому випадку без тепла і електрики можуть залишитися цілі райони", - зазначив політик.