ua en ru

Медведчук назвав необдуманим кроком вихід України з СНД

Політикам не варто забувати, що сьогодні СНД є не тільки і не стільки політичним союзом, скільки ефективним економічним об'єднанням держав колишнього СРСР. Так прокоментував лідер Громадського руху "Український вибір" Віктор Медведчук заяву і. о. міністра закордонних справ Андрія Дещиці та секретаря РНБО Андрія Парубія про початок процесу виходу України з СНД.

Політик нагадав, що вихід України з організації означатиме і вихід з Зони вільної торгівлі в рамках СНД.

"Отже, країна втратить пільговий, безмитний режим експорту продукції. Крім того, це призведе і до розриву давніх, перевірених роками коопераційних зв'язків між українськими підприємствами та підприємствами Росії, Білорусі та Казахстану. Економічний збиток від таких дій буде вимірюватися мільярдами доларів", - зазначив Медведчук.

Він також додав, що Україна не зможе переорієнтуватися на інші ринки, оскільки в ЄС українська продукція практично не затребувана.

"Вихід із Співдружності спричинить різке скорочення інвестицій в українську економіку з країн СНД, в першу чергу з Росії, яка є одним з наших основних інвесторів. У нинішній нестабільній ситуації інвестиційна привабливість України і так залишає бажати кращого, тому боротьба за інвестора повинна стати пріоритетом економічної політики нинішньої влади", - підкреслив лідер руху.

Погіршення дипломатичних відносин з СНД позначиться на умовах працевлаштування українців у країнах Співдружності, насамперед, у РФ, зазначив Медведчук. "Особливо гостро наслідки такого кроку відчують жителі східних регіонів, багато з яких сьогодні виїхали на заробітки до Росії. Економіка цих областей максимально орієнтована на східного сусіда, і різкий розрив коопераційних зв'язків і торгово -економічних відносин погіршить і без того нестабільну ситуацію в регіоні", - додав він.