ua en ru

Медведчук: МКЧХ має отримати повноваження для координації пошуку зниклих безвісти

Лідер Громадського руху "Український вибір", учасник групи гуманітарної Віктор Медведчук перед зустріччю в Мінську відповів на питання журналістів про пошук зниклих безвісти на Сході України.

"Пошук цих людей, з'ясування їх доль стануть серйозним випробуванням не тільки для їхніх близьких і волонтерів", - заявив він.

За словами Медведчука, це буде іспитом для так званих ДНР, ЛНР і для українських чиновників, що займаються даною проблемою з обов'язку служби.

"Іспитом на професіоналізм, людяність та вміння співпрацювати. Стаття 3 Конституції України проголошує: "Людина, її життя і здоров'я, честь і гідність, недоторканність і безпека визнаються в Україні найвищою соціальною цінністю". Тому пошук зниклих, збереження їх життів повинні мати найвищий пріоритет", - сказав Медведчук.

На думку політика, сьогодні пошук зниклих неможливе без координації зусиль усіх сторін, постійного обміну списками зниклих, спільної польової роботи.

"Найбільш підготовленою організацією для виконання такої місії, безумовно, є Міжнародний Комітет Червоного Хреста. Впевнений, що тільки ця організація володіє достатнім авторитетом, технічними і кадровими ресурсами для того, щоб стати координатором у справі пошуку зниклих безвісти", - підкреслив лідер "Українського вибору".