ua en ru

Медведчук: Київ повинен "почути" Донбас

Київ повинен "почути" Донбас для забезпечення діалогу з Донецьком. Такої думки дотримується лідер Громадського руху "Український вибір" Віктор Медведчук.

"Давно помітив: позиція тих людей, які судять про ситуацію на Донбасі не за повідомленнями заангажованих українських ЗМІ, а спираючись на свій особистий досвід, кардинально відрізняється від позиції влади. Так, всі представники Президента в Луганській і Донецькій областях через деякий час після призначення на посади повністю змінювали свої погляди на ситуацію в регіоні. Проти політики Києва щодо Донбасу виступали всі губернатори, які керували областями в останні півтора року: і Сергій Тарута, і Олександр Кіхтенко, і Геннадій Москаль, і Георгій Тука. Кіхтенко намагався переконати владу, що блокада Донбасу вдарить по всій Україні, а Москаль стверджував, що "Київ давно Донбас не чує", - заявив він.

За словами політика, довше і активніше усіх позицію Києва підтримував Павло Жебрівський, але через два місяці після призначення на посаду голови Донецької ОВГА зізнався, що "з Києва місцевих проблем не побачити і не зрозуміти".

"Не дивно, що поїздка на Донбас переконала відомого журналіста і телеведучого Андрія Куликова в тому, що між Києвом і Донецьком необхідний діалог і що "не можна чекати, поки складуться обставини". Шкода, що цього досі не зрозуміли у владі - ті чиновники і політики, від яких залежить доля подальших відносин між Києвом і Донбасом. Можливо, їм варто виїхати зі столиці і поспілкуватися з жителями Сходу України, щоб почути і зрозуміти їх бажання і проблеми. Для того, щоб діалог відбувся, Київ повинен нарешті захотіти "почути" Донбас. Питання тільки в тому, коли цю просту істину усвідомлюють у владі", - резюмував Медведчук.