ua en ru

Медведчук: Кабмін намагається всіма способами зберегти високі тарифи

Кабінет міністрів України намагається всіма способами зберегти високі тарифи і ціни. Таку думку висловив лідер Громадського руху "Український вибір" Віктор Медведчук.

"За півтора роки перебування у влади пан Яценюк кардинально поміняв свою світоглядну позицію. Так само діє і його команда: традиційно роздаючи обіцянки і традиційно їх не виконуючи", - заявив Медведчук.

Він зазначив, що підвищуючи ціну на газ в шість разів, в уряді допускали можливість її зниження в майбутньому.

"У i кварталі Україна купувала газ за середньою ціною 315 дол. за тисячу кубометрів, у II кварталі - по 268 дол., а в IV кварталі остаточна ціна на російський газ з урахуванням знижки складе 227,36 дол. Як бачимо, ціна значно знизилася. А потім виникає закономірне питання: де обіцяний перегляд тарифів?", - підкреслив політик.

Він зазначив, що в Польщі з вересня ціна на газ знизилася на 6,5%. І це вже друге за поточний годину здешевлення блакитного палива. За словами Медведчука, в європейських країнах газ подешевшав для споживачів Данії (на 10,2%), Швеції (на 7%), Словенії (на 10,7%), Литви (на 18,7%).

"Але в Україні про зниження ціни на газ мова навіть не йде. Влада знову обдурила народ. Обманом є і заява прем'єра про те, що в світі немає дешевого газу. Наприклад, в Туркменістані населення платить на 8 дол. за тисячу кубометрів, у Казахстані газ коштує 97 дол. за тисячу кубометрів. Цілком природно, що газ продають за ринковою ціною населенню в тих країнах, де його не добувають. Але продавати своїм громадянам блакитне паливо за ціною світового ринку, якщо в країні достатньо газу внутрішнього видобутку і його собівартість становить близько 1300 грн (за словами керівництва "Укргазвидобування"), - це єврореформаторське ноу-хау "народного" уряду Яценюка. Зворушлива турбота Арсенія Петровича про український народ залишилася в минулому. Сьогодні "уряд реформаторів" вишукує будь-які способи, щоб зберегти високі тарифи і ціни, і самовіддано захищає антисоціальну, антинародну політику, нав'язану Україні міжнародними лихварями", - резюмував політик.