ua en ru

Медведчук: європейські демократичні стандарти так і залишилися обіцянками влади

Європейські демократичні стандарти так і залишилися обіцянками влади. Таку думку у своєму блозі на сайті громадського руху "Український вибір" висловив лідер руху Віктор Медведчук.

"Обіцянки "майданних лідерів", що після підписання Угоди про асоціацію з ЄС в Україні почнуть діяти європейські демократичні стандарти, так і залишилися лише обіцянками. У постмайданній Україні, при "демократичній проєвропейській" владі, вперше за багато років знову з'явився в'язень сумління - журналіст Руслан Коцаба. Методи диктаторського режиму Януковича були взяті на озброєння новими мешканцями політичного олімпу в боротьбі з інакомисленням і придушенням свободи слова. А щодо порушень прав людини євроінтегратори навіть перевершили своїх попередників. Політика, що проводиться у відношенні декількох мільйонів громадян Південно-Сходу України, призвела до поразки в правах жителів регіону. Позбавлення жителів Донбасу громадянських, соціальних і політичних прав означає, що Україна фактично відступила від зобов'язань, визначених Конвенцією про захист прав людини і основоположних свобод", - заявив він.

Політик переконаний, що політична криза, яку сьогодні переживає Україна, "спровокований існуючими суперечностями між реальною політикою, що сформувалася в суспільстві, і офіційною, нав'язаною суспільству центральною владою".

"І вирішити її не представляється можливим до тих пір, поки "народна" влада не навчиться слухати і чути голос свого народу. Питання про вектор інтеграції, форму правління, прийняття змін до Конституції повинні вирішуватися на всеукраїнському референдумі - це основа основ будь-якої демократії, яка дозволяє суспільству розвиватися еволюційним, а не революційним шляхом - без майданів, без переворотів і потрясінь", - заявив Медведчук.

На його думку, "два роки тому суспільство, в якому дозрів запит на нову державну політику, ціною серйозних соціальних потрясінь і людських жертв домоглося відставки старої влади, яка сповідує неприйнятні для народу принципи організації життя в країні, але прийшли їй на зміну нові правителі, убравшись в тогу реформаторів і борців з корупцією, на ділі виявилися популістами і корупціонерами, які прагнуть отримати всю повноту влади".

"Вони цинічно використовували громадян своєї країни в якості масовки у грандіозному дійстві по зміні влади. А потім холоднокровно розтоптали надії і сподівання людей, що прагнули жити у вільній, мирній і стабільній країні. Через два роки після початку Євромайданау ми пожинаємо плоди: замість гідності і свободи - злидні і безправ'я", - резюмував політик.