ua en ru

Медведчук: "чистка" суддів і правосуддя несумісні

"Чистка" суддів і правосуддя несумісні. Таку думку у своєму блозі на сайті громадського руху "Український вибір" висловив лідер руху Віктор Медведчук.

"Верховна Рада зробила перший крок на шляху прийняття поправок до Основного Закону, які офіційно називаються змінами до Конституції щодо правосуддя. Однак насправді про правосуддя говорити важко, бо це поняття не поєднується з тотальною чищенням суддівського корпусу. Тобто посадова відповідність всіх нинішніх суддів повинно бути підтверджено за спеціальною процедурою. Якою вона буде, незрозуміло - для цього повинен бути прийнятий відповідний закон", - заявив він.

Адже одна із заявлених цілей реформи - покінчити з корупцією в суддівському корпусі, і це дійсно серйозна проблема, додав політик.

"Але в основному тексті поправок є пункт, згідно з яким підставою для звільнення судді стає "порушення зобов'язання підтвердити законність джерела походження майна". Так для чого ж при наявності цієї норми тотальна перевірка всього суддівського корпусу?", - зазначив Медведчук.

"До речі, влада посилається на позитивний висновок Венеціанської комісії щодо цього законопроекту. Однак що стосується цього пункту, то тут оцінку ВК важко вважати позитивною. Думаю, оцінка Венеціанською комісією даного пункту була б ще жорсткіше, якби ВК не була введена в оману невірним перекладом цього положення поправок. Адже, як видно з вищенаведеної цитати, Венеціанська комісія вважає, що мається на увазі можливість проводити оцінювання всіх звичайних суддів України...", - додав він.