ua en ru

Медова з перцем: міфи і правда про легендарний напій

Медова з перцем: міфи і правда про легендарний напій

Українці – креативна нація. Адже у кого ще могла виникнути ідея поєднати горілку, мед, перець і трави, щоб отримати і міцний напій для будь-якого застілля, і подарунок, який можна з гордістю презентувати навіть іноземному гостю. Якщо бути більш точними, у свій час такий рецепт першими у світі винайшли і запатентували технологи міжнародного бренду Nemiroff. "Українська медова з перцем" протягом багатьох років користується незгасною популярністю і навіть стала візитною карткою нашої країни. Як і будь-який видатний продукт, вона встигла обрости міфами і легендами. Сьогодні ми спробуємо розібратися, що з цього правда, а що лише домисли.

Міф 1. Для "Медової з перцем" потрібен мед з гірчинкою. Щоб отримати його, спеціальна людина на пасіці дратує бджіл.

Відбираючи мед (як правило, гречаний), фахівці Nemiroff особливу увагу звертають не тільки на його основні якості, але й на наявність у смаку й ароматі легкої гірчинки. Вона необхідна для того, щоб забезпечити гармонійне поєднання компонентів. А ось яким чином бджолярі забезпечують цю гірчинку, мабуть, знають лише вони і... бджоли. У будь-якому разі жодних сторонніх домішок в меді бути не може – виробник суворо це контролює. А закуповує солодкий продукт винятково на перевірених пасіках.

Міф 2. В Індії перець чилі для "Медової з перцем" мають право збирати і чистити тільки чоловіки, оскільки там прийнято вважати, що це напій виключно для чоловіків.

Можливо, це і не міф, а прояв винахідливості індійських чоловіків. Стверджувати не беремося (раптом це взагалі такий шифр: "Пішов збирати чилі"). Але перець чилі для "Медової" дійсно поставляється з Індії. Правда, цілим. А чистять його вже на заводі Nemiroff. Звичайно ж, займатися цим можуть як чоловіки, так і жінки. Але перед тим, як потрапити в Україну, перець проходить справжній кастинг, на якому пильно вивчають його колір, розмір і навіть враховують дотримання всіх вимог при сушінні. Кожен перчик кладеться у пляшку вручну – і це ще одна можливість проконтролювати його якість.

Міф 3. Докладний рецепт "Медової з перцем" знають тільки дві людини в усьому світі.

Насправді таких людей набагато більше. Але вони дійсно не мають права розголошувати, які саме трави і в яких пропорціях використовуються для створення "Медової з перцем". Завдяки цьому досі нікому не вдалося створити навіть приблизно схожий напій.

Медова з перцем: міфи і правда про легендарний напійМедова з перцем: міфи і правда про легендарний напій

Міф 4. Пляшка "Медової з перцем" без дозатора – це підробка.

Вся "Медова з перцем" завжди випускалася без дозатора. Можливо, поява цього міфу пов'язана з тим, що в лінійці продукції Nemiroff дозатора немає тільки у неї. Це зроблено для того, щоб перець чилі міг вільно потрапити в чарку. Як використовувати його далі – справа смаку. Ті, кому не вистачає гострих відчуттів, можуть його з'їсти. Нерідко дбайливі господині використовують такий перчик в кулінарії.

Міф 5. Якщо у вашу чарку впав перець чилі, вам йти за наступною.

Це зовсім не міф, а традиція, яка своїми коренями сягає в епоху козацтва. Ще в часи Запорізької Січі козаки любили побалувати себе горілкою з перцем. У них було неписане правило – останнім отримував свою порцію наймолодший козак – джура. Відповідно, йому й діставався перець з пляшки. А на знак поваги до старших товаришів джура завжди біг по "добавку". Зараз звичай втратив ультимативний характер, але суть його не змінилася. Якщо на вас закінчилася "Українська медова з перцем" і маленький чилі впав у вашу чарку, просто посміхніться і оперативно поставте на стіл ще одну пляшку.

Міф 6. "Медову з перцем" можна вживати тільки в чистому вигляді.

Неправда. "Медова з перцем" унікальна тим, що її можна вживати як за правилами класичних настоянок (попередньо зігрівши чарку в долоні, а потім насолодившись букетом), так і в якості основи для коктейлів. Особливо підходить вона для "Кривавої Мері", оскільки вже містить у собі перець, що не вимагає додавання соусу Табаско за класичною рецептурою цього коктейлю.

Міф 7. "Медова з перцем" гріє у 7 разів швидше за камін та у 3 рази швидше за тепловентилятор.

Нам стало цікаво, звідки такі цифри? Невже хтось проводив подібні дослідження? Якщо так і результат виявився саме таким, ми не здивуємося, адже зігріваючий ефект від перцівки обговорюється з давніх часів. А тому цей напій завжди користувався особливою популярністю в холодну пору року. Ось і "Медовою з перцем" часто пригощають зі словами "Не мерзни!".

Як бачите, "Українська медова з перцем" – напій у буквальному сенсі легендарний. А ще його можна сміливо вважати нашою гордістю, адже "Медову" знають і люблять у багатьох країнах світу. До речі, кажуть, що в одній із країн "Українська медова з перцем" упевнено перемогла в рейтингу найкращих подарунків на новосілля. Правда це чи черговий міф, ми обов'язково з'ясуємо і, звичайно ж, вам розповімо.