ua en ru

Медіаорганізації просять не блокувати російські ЗМІ в Україні без рішення суду

Медіаорганізації просять не блокувати російські ЗМІ в Україні без рішення суду Фото: ілюстративне фото (pxhere.com)

Блокування російських сайтів на підставі указу Порошенка назвали порушенням свободи слова

Низка медійних громадських організацій просить українську владу не блокувати російські ЗМІ в Україні без рішення суду. Про це повідомляє Інститут масової інформації (ІМІ).

Зокрема, в заяві громадських організацій зазначено, що 14 травня 2018 року президент указом №126 / 2018 ввів в дію рішення РНБО України від 2 травня 2018 про санкції проти Росії. Указ зобов'язує операторів і телекомунікаційні компанії обмежити доступ до більше 150 сайтів, у тому числі 1tv.com, ria.ru, ren.tv, sputniknews.com, inosmi.ru і так далі. Рішення про блокування доступу без рішення суду розцінюється як наступ на свободу слова в Інтернеті і порушення прав користувачів.

"Ми закликаємо українську владу відмовитися від практики невдалих рішень, які не відповідають демократичним практикам та міжнародним нормам. Надмірне блокування сайтів без встановлення юридичного факту порушення закону і без дотримання належних юридичних процедур є неприпустимим для демократичної європейської країни, якою прагне бути Україна", - йдеться в заяві.

На думку медіаорганізацій, частина сайтів з нового санкційного списку поширюють дезінформацію і фейки, активно беруть участь в інформаційній війні проти України, не дотримуються стандартів журналістики, і, відповідно, представляють загрозу свободі слова.

"При прийнятті рішення про їх блокування мають застосовуватися прозорі і пропорційні механізми, а саме блокування має бути наслідком судового рішення", - йдеться в заяві.

У зв'язку з цим, громадські організації закликають владу переглянути указ про санкції.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що "РИА Новости Украина" внесли до переліку санкцій проти Росії.