ua en ru

У мечеті Аль-Акса в Єрусалимі спалахнули зіткнення арабів з ізраїльською поліцією

У мечеті Аль-Акса в Єрусалимі спалахнули зіткнення арабів з ізраїльською поліцією Фото:зіткнення арабів з ізраїльською поліцією у мечеті Аль-Акса в Єрусалимі

В кварталі Баб-Амуд були застосовані гранати зі сльозогінним газом, щоб розігнати натовп

Жорсткі заходи ізраїльської влади перед п'ятничною молитвою в єрусалимській мечеті Аль-Акса стали причиною заворушення. Ізраїльська влада пропустили в мечеть тільки віруючих старше 40 років, на що у відповідь молоді люди спробували атакувати поліцейські кордони, передає телеканал "Аль-Манар".

Повідомляється, що в кварталі Баб-Амуд були застосовані гранати зі сльозогінним газом, щоб розігнати натовп.

Також зазначається, що старе місто повністю заблоковано, його вулиці патрулює кінна поліція.

В результаті тривалих зіткнень з ізраїльськими правоохоронцями на території мечеті отримали поранення десятки палестинців.

У свою чергу, Рада Безпеки ООН висловив серйозну занепокоєність загостренням обстановки в Єрусалимі і закликала до прийняття "всіх належних кроків", які дозволять уникнути провокацій і повернути ситуацію в нормальне русло. Радбез підкреслив, що "мусульманам повинно бути дозволено молитися в світі, в умовах відсутності насильства, погроз і провокацій".

Статус Храмової гори є однією з найбільш гострих проблем арабо-ізраїльських відносин. Так, в неділю ізраїльська поліція витіснила арабів до мечеті Аль-Акса для забезпечення безпечного відвідування Храмової гори під час святкування Нового року за єврейським календарем. Храмова гора і прилегла до неї Стіна плачу - головні святині іудаїзму.

Нагадаємо, Генсек ООН Пан Гі Мун заявив, що "шокований" жорсткими діями угорської поліції, яка застосувала сльозогінний газ і водомети проти мігрантів, які намагалися прорватися в країну через кордон із Сербією.