ua en ru

МЕА повідомило про зниження глобального прогнозу щодо попиту на газ

МЕА повідомило про зниження глобального прогнозу щодо попиту на газ Фото: МЕА прогнозує збільшення попиту на газ всього на 1,5%

Попит на газ знизиться у зв'язку з скороченням його використання Японією і США

Міжнародне енергетичне агентство знизило глобальний прогноз по попиту на енергоносії. Про це йдеться в "Середньостроковому звіті по ринку природного газу" МЕА, передає Bloomberg.

Так, з 2015 по 2021 рік попит на газ буде збільшуватися на 1,5%, що нижче попередніх прогнозів МЕА на 6 років.

Раніше прогнозувалося зростання попиту з 2014 по 2020 рік на 2% щорічно, а з 2013 по 2019 рік - на 2,5%.


Попит на газ зменшитися у зв'язку зі скороченням його використання в Японії і США, де газ замінили поновлюваними енергоносіями і "дуже дешевим" вугіллям.

Як зазначили в агентстві, надлишкова пропозиція збережеться до 2018 року на світових ринках, а рівновага між попитом і пропозицією варто очікувати не раніше 2021 року.

У той же час до 2021 році зросте виробництво зрідженого природного газу на 45%, з яких 90% припадає на США та Австралію.

До 2021 року в США можлива стагнація попиту на газ для виробництва електроенергії після зростання на 20% в 2015 році.

Американські влади будуть розвивати використання сонячної та вітрової енергії.

В азіатських країнах за наступні 6 років споживання газу буде знижуватися щорічно на 0,2%. У МЕА відзначає падіння попиту в Японії на 11% і одночасне збільшення попиту в Південній Кореї та Австралії.

Згідно з прогнозами обсяг споживаного Китаєм газу буде щорічно зростати на 9,1%. Якщо ж попит з боку Китаю сповільниться, то надлишок газу збережеться протягом 2020-х років.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що глава правління "Нафтогаз України" Андрій Коболєв сподівається на ціну імпортного газу в III кварталі нижче 200 доларів.