ua en ru

МЕА розробило план з десяти пунктів щодо відмови від російської нафти

МЕА розробило план з десяти пунктів щодо відмови від російської нафти Фото: ембарго на російську нафту зажадає скорочення споживання (Віталій Носач, РБК-Україна)

Міжнародне енергетичне агентство (МЕА) оприлюднило план з 10 пунктів зі скорочення споживання нафти. МЕА закликало споживачів менше подорожувати, користуватися одним транспортом і їздити повільніше.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на Reuters.

План базується в Парижі групи з 31 промислово розвиненої країни, в яку не входить Росія, підкреслює невідкладність кризи пропозиції, викликаної санкціями і небажанням купувати російську нафту, що призвело до зростання цін на паливо.

Рекомендації, які включають більш низькі обмеження швидкості, роботу з дому, дні без автомобілів в містах, дешевший громадський транспорт і більш широке використання автомобілів, можуть скоротити попит на нафту на 2,7 млн барелів на день протягом чотирьох місяців.

Оскільки основна частина попиту на нафту припадає на транспорт, йдеться в повідомленні, план фокусується на тому, «як використовувати менше нафти для доставки людей і товарів з пункту а в пункт Б», спираючись на «конкретні заходи», які вже застосовувалися в багатьох країнах і містах.

Заява, зроблена в п'ятницю, слідує за аналогічним планом дій з 10 пунктів, який група висунула раніше в цьому місяці, щоб скоротити залежність від російського газу, в якому говориться, що Європа може скоротити імпорт палива з Росії більш ніж на третину протягом року.